Zelenski tražio da se Rusima zabrani ulazak u zapadne zemlje. Stigla reakcija Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim građanima Rusije.

U intervjuu za The Washington Post, Zelenskij je pozvao zapadne čelnike da prestanu dopuštati Rusima da putuju u njihove zemlje kao kaznu za odluku predsjednika Vladimira Putina o slanju snaga u Ukrajinu.

“Rusi otimaju tuđu zemlju. Neka žive u svom svijetu dok ne promijene filozofiju”, rekao je Zelenski. Post je citirao ukrajinskog predsjednika da bi Ruse trebalo prisiliti da “žive u svojem svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”.

“Koji god Rus bio… neka ide u Rusiju”, rekao je Zelenski, a prenosi Post.

“Oni će reći: ‘Ovo nema nikakve veze s nama. Ne može se cijelo stanovništvo smatrati odgovornim, zar ne?’ Može. Stanovništvo je izabralo ovu vladu, ne bore protiv nje, ne raspravljaju s njom, ne dižu glas”, poručio je.

Stigla je i reakcija Kremlja. Poziv ukrajinskog predsjednika na zabranu putovanja na zapad svim Rusima nazvali su iracionalnim rekavši da će Europa morati konačno odlučiti želi li platiti za hirove Zelenskog.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da Rusi budu izolirani od ostatka svijeta i upitao bi li Europa trebala nastaviti podržavati Zelenskog.

“Iracionalnost njegova razmišljanja u ovom slučaju je neizmjerna”, rekao je Peskov novinarima.

“To se može vidjeti samo krajnje negativno. Svaki pokušaj izolacije Rusije ili Rusa je proces koji nema perspektivu”, dodao je.

Prije ili kasnije Europa će se “početi pitati radi li Zelenski sve kako treba i trebaju li njegovi građani plaćati za njegove hirove”, dodao je Peskov.

 

Komentiraj