Zelenski sjećanje na Veliku glad smatra “iznimno važnim”: Pokušali su nas istrijebiti, pokoriti i mučiti…

Autor:

epa10986285 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky attending his meeting with US Secretary of Defense Lloyd Austin (not pictured) in Kyiv, Ukraine, 20 November 2023. Austin arrived in Kyiv to underline the US support for Ukraine amid the Russian invasion.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je “iznimno važnim” sjećanje na Veliku glad koja je 1932. i 1933. godine ubila milijune Ukrajinaca, a počast kod spomenika odao je i švicarski predsjednik za posjeta Kijevu i obećao dugoročnu potporu Ukrajini. 

Ukrajina je u subotu obilježila sjećanje na žrtve Gladomora (Holodomor), što znači “ubojstvo izgladnjivanjem”, katastrofe počinjene u vrijeme Sovjetskog Saveza (SSSR) kojim je dominirala Rusija.

“Pokušali su nas istrijebiti, pokoriti i mučiti, no nisu uspjeli. Htjeli su skriti istinu od nas i zauvijek prešutjeti strašne zločine, no nisu uspjeli”, rekao je Zelenski u govoru održanom u subotu u kojemu je podsjetio na razdoblje Velike gladi u vrijeme kada je na čelu SSSR-a bio sovjetski vođa Josif V. Staljin.

“I danas se s najvećom tugom i poštovanjem prisjećamo milijuna naših ljudi”, rekao je.

Zelenski je povukao vezu između tadašnje masovne gladi stanovništva i aktualne ruske invazije na Ukrajinu, u sklopu koje se događaju redoviti napadi na infrastrukturu i žitarice koje se nastoje izvesti. 

“Ovo je proces u kojemu se totalitarna sovjetska politika i moderna ruska politika mogu izjednačiti. Jer zlo nije zaustavljeno i nije okajano. Mi ga danas pokušavamo zaustaviti”, rekao je Zelenski.

Švicarski predsjednik u posjetu Ukrajini – obećao veću potporu zemlji 

Švicarski predsjednik Alain Berset u subotu je na sastanku s Vladimirom Zelenskim u Kijevu obećao dugoročnu potporu Ukrajini. Ondje je sudjelovao u radu međunarodnog samita o sigurnosti hrane, objavila je švicarska vlada.

Ukrajina je domaćin međunarodnog sastanka na vrhu koji treba promicati nastojanja da se nastavi izvoz žitarica unatoč ruskoj blokadi Crnog mora, njezinoj glavnoj izvoznoj ruti.

“U razgovoru sa Zelenskim predsjednik Berset je istaknuo da Švicarska dugoročno ostaje solidarna s Ukrajinom, čak i u vrijeme istodobnih višestrukih kriza”, priopćila je švicarska vlada.

Zelenski je na X-u objavio da se na samitu razgovaralo o uklanjanju mina i mirovnim prijedlozima te korištenju dobiti od zamrznute ruske imovine.

Švicarska je ranije izvijestila da je zamrznula oko 7,5 milijarda švicarskih franaka ruske imovine.

Berset položio vijenac u Buči 

Predsjednik Berset je posjetio Buču u kojoj su na početku rata ubijeni mnogi građani Ukrajine te je položio cvijeće ispred spomenika žrtvama Gladomora iz sovjetskog razdoblja.

Dodao je da će Švicarska Ukrajini pružiti i dodatnu pomoć te poslati još 10 vozila hitne pomoći i šest vatrogasnih vozila, kojima će biti zamijenjena ona oštećena.

Švicarska se sukladno ustavu vodi načelom neutralnosti, no unatoč tomu je, zbog invazije na Ukrajinu toj zemlji ipak uvela sankcije i pridružila se međunarodnom pozivu za osnivanjem posebnog suda koji bi se bavio ruskim zločinima i “agresijom” na Ukrajinu.

Rekao je da u tomu nema nikakva proturječja jer je sukladno pravnoj definiciji neutralnost vojno nefavoriziranje ijedne zaraćene strane.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.