Zelenski se obraćao austrijskom parlamentu, desničari otišli

Autor:

epa10550004 Austrian MPs listen to Ukraine's President Volodymyr Zelensky's video address during a session of the Austrian National Council at the historic Austrian parliament building in Vienna, Austria, 30 March 2023. It is the first time the Ukrainian head of state addresses the Austrian parliament.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) napustili su u četvrtak donji dom austrijskog parlamenta tijekom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u znak prosvjeda protiv kršenja austrijske neutralnosti.

Zelenski se zastupnicima obratio video vezom i zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći na projektima poput razminiravanja.

Austrijska neutralnost sprečava Beč da se vojno uključi u sukob i iako podržava Ukrajinu politički ne može slati oružje u borbu protiv Rusije.

FPO je ranije najavio da će na neki način izraziti prosvjed protiv govora Zelenskog. Njegovi zastupnici su bili nazočni u parlamentu na početku govora, a potom se ustali i izašli iz dvorane.

“Žalosno je da je FPO jedina parlamentarna stranka koja našu trajnu neutralnost shvaća ozbiljno i pritom se zalaže za mir”, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl.

Zastupnici FPO-a su na svojim stolovima ostavili manje plakate s logom stranke i porukom “Prostor za neutralnost” ili “Prostor za mir”.

Od pet stranaka u donjem domu, FPO je treća stranka po broju zastupnika. Trenutno je po anketama neznatno u vodstvu ispred oporbenih socijaldemokrata i konzervativaca kancelara Karla Nehammera koji vlada u koaliciji sa Zelenima.

Sadašnji sastav parlamenta radi do jeseni sljedeće godine.

OZNAKE: govor, zelenski, rat, Austrija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.