Zdravko Marić: “Oko 95 posto ukupnih prekoračenja upravo su prešutna”

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je, nakon sjednice Vlade, održao konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na pitanja o prešutnim prekoračenjima na računima.

Marić je istaknuo da od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa u RH negdje oko 1,8 milijuna građana ima odobrena prekoračenja, a oko 65 posto je stvarno u oblicima prešutnog prekoračenja. Ministar financija je dodao da su podatke tražili i od HNB-a da bi utvrdili što je dovelo do tako velikog broja prešutnih prekoračenja.

“Temeljem podataka koje nam je HNB prezentirao i koje smo još zatražili, napravit ćemo analizu. Ako će biti potreba, po mnogočemu i idemo u tom smjeru, i zakonski ćemo regulirati određene stvari, odnosno doći će do izmjena i dopuna zakona, s jasnim fokusom na zaštitu potrošača”, objasnio je Zdravko Marić.

Kaže da te izmjene neće dovesti do iznenadnog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja. Oko 95 posto uupnih prekoračenja upravo su ta prešutna. “Od ukupnog iznosa, negdje oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana je u prešutnom”, dodao je.

Objasnio je da tek treba vidjeti kada i na koji način je došlo do značajnijeg porasta udjela i nominalnog iznosa ovih prešutnih prekoračenja. “Za pretpostaviti je da to kreće od 2018. godine kada je odlukom uključena i naknada za tzv. vođenje tekućeg računa što poglavito kod građana koji imaju niža primanja znači relativno veći udio. Je li to bio glavni razlog, tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju”, zaključio je Zdravko Marić.

 

Komentiraj