Zdravko Marić: “Nema države bez gospodarstva, ali nema ni gospodarstva bez države”

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je gostovao u emisiji “1 na1” kod Romana Bolkovića, gdje je govorio o tome kako se nosimo s krizom, gledamo li na nju kroz optiku javnih financija te je li nas ova pandemija išta naučila.

Naglasio je da, koliko god situacija bila izazovna, što se tiče javnih financija one su pod kontrolom i upravljive su. “Vlada ima obvezu donositi određene odluke, djelovati u pravom trenutku, to porezni obveznici očekuju od nje. Gledajući u prošlost, kada su bile normalne okolnosti, Vlada je naglašavala nužnost i potrebu konsolidacije javnih financija, spremnost da reagira u trenutku moguće ekonomske i gospodarske krize”, rekao je Marić.

Dodao je da su javne financije dočekale krizu u takvom stanju da se već praktički na samom početku moglo ići s mjerama pomoći gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, otpis i oslobađanje poreza.

“To je čitav niz mjera koje su bile usmjerene na to da se s jedne strane ispunjava nulti cilj, a to je zaštita života i zdravlja, a na gospodarskom planu očuvanje radnih mjesta”, objasnio je MArić i dodao da javne financije, bilo da se govori o proračunu ili o poreznoj politici, ne smiju imati mira ni u dobrim, ni u lošim vremenima. U dobrim vremenima treba raditi i stvarati zalihe ili se pripremati za loša vremena, poput današnje koronakrize.

“Gospodarstvo je važno, ono puni državnu blagajnu, nema države bez gospodarstva, ali u isto vrijeme u pandemiji smo vidjeli da nema ni gospodarstva bez države”, poručio je ministar Marić.

Uskoredio je krize iz 2008. i 2020. godine. Kaže da im je zajednička karakteristika što su refleksije na gospodarstvo bile pad gospodarske aktivnosti, recesija. Ministar Marić rekao je da je žarište prošle recesije bilo u financijskoj sferi koja se prelila na gospodarstvo i nastala je globalna kriza. Trajala je šest godina, oporavak još pet godina i 2019. dostigli smo razinu BDP-a iz 2008.

“Ova kriza je drukčija, zdravstveno-epidemiološka s reperkusijama na gospodarstvo. U prvoj je godini puno veći pad, visoka je razina neizvjesnosti. Očekuje se oporavak već početkom iduće godine, ne vidimo puni oporavak prije kraja 2022., to je bazni scenarij”, kazao je Marić.

 

Komentiraj