Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku, jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jednom potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja”, rekao je Marić novinarima u Bruxellesu.

Ministar financija posebno je, kaže, nezadovolja činjenicom da je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. “Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam iz kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor”, rekao je i ponovio kako niti jedan od spomenutih sastanaka nije inicirao, već je na njih dolazio na poziv.

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio “nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem”. “Moj angažman na tim sastancima je bio u preliminarnoj fazi kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema”, naglasio je ministar financija.

Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar, nego i kao građanin.

Povjerenstvo je na jučerašnjoj sjednici, podsjetimo, odlučilo kako su Marić i Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor. Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokora, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

Komentiraj