Zbog strogih švicarskih pravila mijenja se vizual Tobleronea, s pakiranja ‘odlazi’ Matterhorn

Čuvene švicarske planine Matterhorn više neće biti na ambalaži također švicarske čokoladice Toblerone. Također, najavljen je početak proizvodnje ove čokoladice u Slovačkoj.

Glasnogovornica američke tvrtke Mondelez International, koja je vlasnik ovog brenda, potvrdila je da će na ambalaži biti modernizirani logotip planine, ali da će na logotipu biti zadržan medvjed, kao i potpis jednog od tvoraca ove čokoladice – Theodora Toblerona.

Osim toga, potvrdila je da na ambalaži više neće isključivo pisati “Proizvedeno u Švicarskoj (Swiss Made)” zbog toga što će dio proizvodnje biti u Slovačkoj. Međutim, nije jasno da li će vizualne promjene biti na ambalaži svake čokoladice ili samo na onima koje su proizvedene u Švicarskoj.

Od 2017. u Švicarskoj su na snazi stroga pravila koja se odnose na oznaku “Proizvedeno u Švicarskoj” kako bi se onemogućile zloupotrebe švicarskih brendova. Nacionalni simboli ne smiju se koristiti za promociju proizvoda na bazi mlijeka koji nisu proizvedeni isključivo u Švicarskoj. Za ostale sirove namirnice prag je najmanje 80%.

Proizvodnja Tobleronea u Bratislavi trebala bi početi u drugoj polovici ove godine. U međuvremenu se proizvodnja nastavlja u Bernu. U izjavi za BBC, iz Mondeleza su rekli da dio proizvodnje sele izvan zemlje kako bi “odgovorili na povećanu potražnju u cijelom svijetu i kako bi razvili marku Toblerone za budućnost”.

Toblerone je nastao 1908. godine, a tvorci su Theodor Tobler i Emil Baumann. Nazive čokoladice je kombinacija prezimena Tobler i talijanske riječi “torrone” koja označava med i nugatom od badema. No tek 1970. godine nazubljena silueta Matterhorna debitirala je na pakiranju, s bernskim medvjedom i orlom prije toga, prema web stranici Toblerone.

Godine 2016. Toblerone je izazvao kontroverze promjenom dizajna čokoladice kako bi razmaknuo prepoznatljive trokutaste komade čokolade u nastojanju da smanji troškove. Nakon mnogo kritika tvrtka je odlučila vratiti izvorni oblik dvije godine kasnije.

Ovaj brend je promijenio nekoliko vlasnika, a trenutno je u vlasništvu Mondeleza.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]