Zbog povratka turista i ‘skijaškog’ vikenda značajne gužve na cestama

hina

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) u četvrtak su upozorili kako se za predstojeći vikend kada se slavi blagdan Sveta tri kralja na hrvatskim prometnicama, a osobito na graničnim prijelazima očekuju značajne gužve zbog povratka velikog broja turista s istoka prema zapadnoeuropskim državama te početka tzv. skijaškog vikenda.

Pojačan promet u smjeru zapada očekuje se od petka, a potrajat će cijelog vikenda od ranih jutarnjih sati. Najznačajnijih gužvi bit će na glavnim cestovnim pravcima A3 Bregana-Lipovac, u smjeru graničnog prijelaza Bregana, A2 Zagreb-Macelj prema graničnom prijlazu Macelj, s gužvama na naplatnim postajama Zagreb-istok i Trakošćan.

Na ulasku u Hrvatsku gužvi će biti na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac), dok će se na izlasku zasigurno najduže čekati na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa.

U HAK-u navode kako će mnogi će skijaši na svoje skijaške destinacije krenuti u subotu u ranim jutarnjim satima (između 4 i 8 sati), kada se očekuju gužve na glavnim cestovnim pravcima i čekanja na graničnim prijelazima prema Sloveniji.

Poučeni iskustvom vikenda uoči božićnih blagdana, kad je slovenska policija provodila detaljne provjere vozača i putnika koji su prelazili granicu, valja očekivati duža čekanja na izlasku iz Hrvatske u putničkom prometu, osobito na graničnim prijelazima Bregana i Macelj. Građanima Hrvatske te drugih članica EU iz HAK-a stoga savjetuju da koriste manje granične prijelaze u blizini.

Kako bi građani Hrvatske i drugih članica EU te Švicarske izbjegli dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima koje moraju koristiti građani država koje nisu u EU, a na kojima su vrlo često najduža čekanja (Bregana, Macelj, Rupa i Kaštel), predlažu korištenje graničnih prijelaza koji su u blizini i koji se mogu naći na HAK-ovim kartama.

Komentiraj