Zbog kolapsa informatičkog sustava kasne prijave poljoprivrednika za izravne potpore

Autor:

Matija Habljak, Miroslav Lelas/PIXSELL

Rok za predaju zahtjeva je zbog poteškoća s aplikacijom koju je za Ministarstvo poljoprivrede razvio King ICT produžen s 15. svibnja na 26. lipnja

Nacional je proteklog tjedna od nekoliko izvora iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ministarstva poljoprivrede te nekoliko poljoprivrednika saznao da posljednjih nekoliko tjedana dolazi do kašnjenja u podnošenju tzv. Jedinstvenih zahtjeva koje poljoprivrednici ispunjavaju za izravne potpore u poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023. godinu. Kao razlog kašnjenja navodi se potpuni kolaps informatičkog sustava, odnosno aplikacije preko koje se u sustav ubacuju Jedinstveni zahtjevi poljoprivrednika. Kako doznaje Nacional, tu je aplikaciju za Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko godina razvila tvrtka KING ICT te je ona do ove godine normalno funkcionirala. Međutim, kada su poljoprivrednici ove godine počeli stizati u županijske urede Agencije za plaćanja u poljoprivredi, dio njih se vratio kući neobavljena posla jer im zahtjevi nisu mogli biti ubačeni u sustav. Zbog toga je došlo i do neugodnih situacija za zaposlenike APPRRR-a koji su radili na ubacivanju tih podataka. Iako iz Agencije za plaćanja tvrde da je sve u redu i da podnošenje zahtjeva teče normalno, prepiske dijela zaposlenika koje su u posjedu Nacionala pokazuju da je doista i došlo da zastoja u radu aplikacije. Jedan Nacionalov izvor ovako je opisao cijelu situaciju: “Ljudi danima čekaju u redu i kada dođu na red, ne možemo obraditi njihove zahtjeve te ih vraćamo kući neobavljena posla.”

Agencija za plaćanja u poljoprivredi na čijem je čelu Antun Vujić očekuje oko 110 tisuća prijava poljoprivrednika za izravne potpore. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Da nešto u cijeloj priči nije u redu, vidi se i iz činjenice da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku da se produži rok za prijave, pa je tako rok koji je trebao biti 15. svibnja produžen do 26. lipnja ove godine. Iz APPRRR-a ovako su objasnili razloge produženja roka:

“Izmjenama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu (NN 51/2023) od 12. svibnja 2023. produžen je rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja do 26. lipnja 2023. Rok nije produžen zbog kašnjenja. Rok je produžen kako bi se poljoprivrednicima ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu na nove uvjete koje propisuje Strateški plan ZPP-a za novo programsko razdoblje te zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za obavljanje proljetne sjetve. Podsjećamo kako se i proteklih godina rok za podnošenje JZ produžavao.”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je odluku kojom se produžuje rok za prijavu za izravne potpore za više od mjesec dana. FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Isto tako iz te agencije tvrde da nije bilo nikakvih zastoja u prijavama te da sustav funkcionira normalno: “Podnošenje Jedinstvenih zahtjeva za 2023. godinu teče normalno te nije došlo do zastoja. Pomoć poljoprivrednicima koji nemaju uvjete za samostalno popunjavanje Jedinstvenih zahtjeva putem AGRONET-a, uz podružnice Agencije za plaćanja, pružaju i područni uredi Ministarstva poljoprivrede (Savjetodavna služba) te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. S današnjim danom (15. 5. 2023.) je popunjeno više od 100.000 Jedinstvenih zahtjeva.”

Iz APPRRR-a su također istaknuli da do kraja prijava očekuju oko 110.000 zahtjeva pa se postavlja pitanje zašto su tek 12. svibnja odlučili produžiti rok za prijave ako se znalo da neće biti moguće odraditi svih 110.000 prijava koliko se očekuje, već se rok produljio do 26. lipnja odlukom koja je donesena u petak, i to samo tri dana prije isteka originalnog roka koji je propisan za predaju zahtjeva. U svakom slučaju, produljenjem roka automatski se produljuje i cijela procedura isplate samih izravnih potpora, pa će poljoprivrednici novac dobiti kasnije nego što su planirali.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.