Zbog izjava o prosvjedima, Sunak smijenio ministricu unutarnjih poslova

Autor:

epa10935689 British Home Secretary Suella Braverman (L) and British Minister of State for Immigration Robert Jenrick leave Downing Street after a cabinet meeting in London, Britain, 24 October 2023. The UK Government is set to confirm some 50 hotel contracts to house migrants will be terminated by January 2024 in order to reduce the £8 million (EUR 9.2 million) a day cost for providing accommodation for housing asylum seekers.  EPA/TOLGA AKMEN

EPA/TOLGA AKMEN

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je u ponedjeljak ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman, rekao je izvor iz vlade, u sklopu šire rekonstrukcije vlade nakon što je kritizirala postupanje policije na propalestinskim prosvjedima.

Nakon oštrih kritika i traženja oporbenih zastupnika i članova njegove vlastite vladajuće Konzervativne stranke da izbaci Braverman, Sunak je zatražio od nje “da napusti vladu”, što je ona prihvatila, rekao je izvor.

Politički urednik tabloida Sun rekao je da će je zamijeniti ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Sunak je počeo s rekonstrukcijom vlade, a bivši premijer David Cameron viđen u Downing Streetu, što je izazvalo nagađanja da će se vratiti u vladu.

Prošlog je tjedna Braverman objavila članak u kojem je optužila policiju za “dvostruka mjerila” u tretiranju prosvjeda, što je, rekli su oporbeni laburisti, rasplamsalo napetosti na propalestinskim prosvjedima u subotu.

Više od 140 ljudi je uhićeno nakon što su se krajnje desničarski protuprosvjednici sukobili s policijom, koja ih je pokušala držati podalje od 300.000 propalestinskih prosvjednika.

Očekuje se da će Sunak provesti veći broj promjena u svom kabinetu, dovodeći saveznike i uklanjajući neke ministre za koje njegov ured u Downing Streetu kaže da nisu radili onoliko dobro koliko je on želio.

Britanski premijer iznio predizborni program u ‘kraljevu govoru’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.