Završio u policiji jer je ispustio vodu želeći spasiti Zagreb

Tihomir Blago Zagrepčanin je koji je noćas, zajedno s prijateljem Domagojem Vorbergerom, ušao u vodoodvodnu ustavu Kunišćak na zagrebačkom Trnju i otvorio je, kako bi ispustio vodu koja je prijetila gradu.

S Vorbergerom je razgovarao dnevnik.hr. ”Kontaktirali smo bezbroj brojeva, nitko se nije javio jer je bilo zauzeto, što je za neke bilo razumljivo jer je cijeli grad bio u kaosu. Nismo glupi, nismo ušli bez razloga jer nemamo zašto ulaziti. Dogodila se postapokaliptična situacija – metar i pol vode leti u zrak van iz šahtova. U roku od 10 minuta bile bi poplavljene kuće. Stariji sugrađani su nam dojavili da su već imali takve situacije i da su provaljivali unutra jer nitko od nadležnih nije dolazio”, ispričao je Vorberger.

Dodao je da su praktički riskirali svoje živote ulazom u stanicu. ”Moj susjed Tihomir Blago je digao branu i spasio pola grada. Ta voda je otišla i u roku od 10 minuta sve je bilo suho. Mi smo unutra ušli bosi i pod prijietnjom strujnog udara jer je neka žica iskočila. Radili smo to stihijski, da spasimo živote i imovinu ljudi ovdje”, poručio je.

Mještanin Trnja Mladen Božić otkrio je da je spomenuti Tihomir Blago trenutačno u policiji. ”Rekli su da do sutra mora čekati suca za prekršaje”, rekao je Božić.

Vorberger je ranije na Facebooku objasnio što se dogodilo. “Ustava kanala Kuniščak, koja vodi od Gornjeg grada, tu preko Trnja pa skroz do Save. Ustava je bila zatvorena. Susjedi su provalili u objekt ustave i otvorili kanal da voda otječe u Savu. Kanal je širok nekoliko metara, pogledajte samo kolika količina vode dva sata nakon otvaranja tu otječe. Ja ovo pišem u 2:30, nitko od nadležnih iz Vodoopskrbe i odvodnje se još nije pojavio. Valjda idioti ni ne znaju da to postoji. Da je taj kanal bio otvoren, sva ova sila vode bi otjecala u Savu, tko zna koliko kuća, cesata i svega ostalog u gradu ne bi bilo poplavljeno. To je jedna od žila kucavica odvodnje. A kanal zatvoren. Da nije bilo tu kvartovske ekipe, koja je provalila i sama otvorila kanal, još bi plivali. Strašno je kako je sustav zakazao. U ovom gradu se više ne zna tko pije…ali mi plaćamo!”

Zagrebačka gradska uprava izvijestila je u subotu kako objekt ustave za ispust potoka “Kuniščak” u rijeku Savu nije u nadležnosti Vodoopskrbe i odvodnje Grada Zagreba, nego Hrvatskih voda.

 

Ustava kanala Kuniščak, koja vodi od Gornjeg grada, tu preko Trnja pa skroz do Save. Ustava je bila zatvorena. Susjedi…

Posted by Jeune Noël on Friday, July 24, 2020

Komentiraj