Završila revija lutkarskih kazališta u Rijeci, ‘Bijelom jelenu’ nagrada publike

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Dvadeset i druga revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je u subotu nastupom kineskog Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada publike “Domino” za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena  je predstavi “Bijeli jelen” osječkoga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović. Kako je za Hinu kazala ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, riječ je o zanimljivu spoju lutkarskog kazališta, kazališta baziranog na pokretu, vizualnog teatra i glumačkog kazališta.

Tu je predstavu publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,88, dok je revija u cijelosti ocijenjena s prosječnom ocjenom 4,7.

Nagrada „Domino“ nazvana je po starom nazivu riječkog lutkarskog kazališta, a ove godine je uvedena i prvi put dodijeljena. Skulpturu nagrade publike izradila je Luči Vidanović, a dizajner je Vanja Cuculić. S nagradom publike povezana i i nagradna igra, jer je gledateljica koja je sudjelovala u glasovanju, Nina Debelić, osvojila paket ulaznica za ovogodišnju sezonu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Uoči dodjele nagrade, revija je zaključena “Kineskim lutkarskim omnibuom“ u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta iz grada Jiangsa,  s ulomcima šest različitih predstava kineskog tradicionalnog lutkarstva. Kinesko kazalište gostovalo je u Rijeci u sklopu suradnje ministarstava kulture Hrvatske i Kine.

Na ovogodišnjoj reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, od 3. do 11. studenoga,  sudjelovalo je 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije te prvi put iz Grčke i Kine, s ukupno oko 160 izvođača. Za nastup na reviji prijaviljeno je 50,  najviše predstava do sada, a festival je svečano otvoren predstavom “Odisej – san o povratku” Biserke Kolevske prema motivima grčke mitologije, u izvedbi Dječjeg kazališta iz Banje Luke.

Jedna od tema ovogodišnje revije bila je “neobična baština”, a druga odrastanje, vrednovanje različitog i zajedništvo.

Ravnateljica Gradskog kazalista lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir ocijenila je da je revija jako dobro prošla dodavsi da tome u prilog govori podatak o ukupno 6500 gledatelja, kojima jos treba pribrojiti i posjetitelje izložbe fotografija Petra Fabijana.

Komentiraj