Goran Stanzl/PIXSELL

Završeno ročište, Todorić danas izlazi na slobodu

Obrana bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorišća uplatila je u utoralk milijun eura jamčevine, te se uskoro očekuje da bi Todorić mogao izaći na slobodu, javlja Telegram.

Ročište je održano u 15 sati. Na njemu se Todorić obvezao da će se odazivati na sudske pozive, a predao je i putovnicu koja se trenutno nalazi na zatvorskom pologu.

“Gotovo je ročište, sudac je ukinuo istražni zatvor, jamčevina je stigla, određene su mjere opreza. Gospodin Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dopuštenja suda i to je to. Danas treba izaći”, izjavila je Jadranka Sloković nakon ročišta.

Nakon ročišta oglasio se i glasnogovornik suda Krešimir Devčić. “Čim je sudac istrage dobio potvrdu da je jamčevina uplaćena odredio je ročište na kojem je bio i Todorić, koji je od suca istrage upozoren da ako bude prekršio odredbe jamstva ono pripasti državi, a protiv njega bi mogao biti pokrenut postupak”, kazao je i dodao kako su imena uplatitelja poznata sudu, ali njihova imena ne može otkriti.

Uz polaganje putovnice Todorić na slobodi bez sudskog odobrenja neće smjeti napuštati Zagreb, svoje mjesto prebivališta. Todorića će nakon ročišta sa suda vratiti u Remetinec, gdje će se razdužiti, a potom izaći na slobodu, najvjerojatnije u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima.

Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović uoči roščišta je novinarima potvrdio kako je novac za jamčevinu uplaćen. “Uplaćen je, to je sve što znam”, kazao je. Jadranka Sloković, pak, novinarima je rekla kako su novac prikupili prijatelji.

Podsjetimo, Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prošlog je tjedna zaključilo da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna.

“Izvanraspravno vijeće preinačilo je odluku suca istrage i to u dijelu koji se odnosi na jamstvo. Izvanraspravno vijeće smatra da se i jamstvom, uz odgovarajuće mjere opreza, može polučiti ista svrha kao i istražnim zatvorom”, kazao je u četvrtak glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pojasnio je da je uz iznos od 7,5 milijuna kuna koje bi Todorić u gotovini trebao položiti na račun suda kako bi izbjegao daljnji istražni zatvor određene i mjere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

Nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Todorićevi odvjetnici tvrdili su da njihov klijent nema toliko novaca. “Trenutno ga nema, a kako će ga skupiti, ne znam. To će biti određeni problem za njega, ali i za obranu. Mi smo se nadali da ćemo moći s nekom nekretninom premostiti taj problem. Napravili smo određene pripreme, no s ovim iznosom ćemo se morati pomučiti”, rekao je Prodanović.

Na pitanje novinarke ima li Todorić prijatelje koji bi mu mogli pomoći, Prodanović je rekao:

“Ima prijatelje, ali milijun eura nije mala stavka. Imam i ja puno prijatelja, ali teško bih od nekog dobio milijun eura. On možda ima neke bolje”, kazao je prošlog tjedna Prodanović.

Toodrić je, zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom te 12-ero Agrokorovih menadžera i revizora, osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

U istražnom zatvoru Todorić se nalazi nešto manje od dva tjedna, nakon što je iz Velike Britanije izručen Hrvatskoj.

Komentiraj