U Njivicama na otoku Krku u nedjelju je završena  Treća klimatska konferencija otoka Krka “Održivi razvoj u kontekstu klimatskih promjena (s naglaskom na otoke)”, na kojoj je bilo riječi o održivom i odgovornom turizmu, energetskoj tranziciji te o autohtonoj i tradicionalnoj poljoprivredi kao odgovoru na klimatske promjene i globalizaciju.

Zaključeno je da je održivi razvoj ne samo odgovor na potrebe osmišljavanja i provođenja novog razvojnog ciklusa, nego i na izazove sve izrazitijih klimatskih promjena, izvijestio je za Hinu Vjeran Piršić u ime organizatora, ekološke udruge Eko Kvarner.

Suorganizatori konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Veleposlanstvo Republike Francuske u Zagrebu a sudjelovalo je 50-tak sudionika.

Piršić je prenio da je na skupu istaknuta važnost energetske tranzicije iz korištenja fosilnih energenata u postfosilno razdoblje, oživljavanje autohtonih poljoprivrednih sustava i vodnih sustava kao najboljeg odgovora na klimatske promjene.

Kao primjer jednostavnih i jeftinih mjera u mediteranskim zemljama na skupu su iznijeti francuski model borbe protiv požara oživljavanjem ovčarstva i kozarstva te obnavljanja malih vodnih rezervoara, koji služe poljoprivredi, ali i vatrogascima, u slučaju požara, naveo je Piršić.

U prijedlogu novog hrvatskog zakona o otocima ima niz kvalitetnih rješenja i bitnih pomaka te omogućuje daleko veću ulogu lokalnih zajednica nego dosadašnjim zakonskim rješenjima, ocijenio je Piršić. Na skupu je istaknuto da se i na nacionalnoj i na europskoj razini počinje pokazivati  mnogo veća briga otoke, koji se sad promatraju kao specifikum, kazao je.

U radnom dijelu četverodnevne konferencije govorilo se o “održivom i odgovornom turizmu kao autohtonom odgovoru na devastirajući masovni turizam”, energetskoj tranziciji i niskougljičnom gospodarstvu te o “autohtonoj i tradicionalnoj poljoprivredi kao odgovoru na probleme globalizacijom i na  klimatske promjene”, rekao je Piršić.

Komentiraj