GODIŠNJICA OKUPACIJE RIJEKE Još petero Talijana htjelo ući u Hrvatsku, policija im zabranila

Nakon što je u noći na četvrtak, 12. rujna,  na ogradu pred Guvernerovom palačom u Rijeci istaknuta zastava Kraljevine Italije koju je policija prije 7 sati uklonila,  a potom su tijekom dana u dva navrata privedene četiri osobe, talijanski državljani starosti 19,20, 55 i 19 godina , kod kojih su također pronađene iste zastave  koje su namjeravali izvjesiti pred  Guvernerovom palačom i letci,  večeras je PU primorsko-goranska izvjestila o postupanju protiv još petero talijanskih državljana.

Kako javljaju iz PU primorsko – goranske riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine, koji su tijekom dana sletjeli u zračnu luku Rijeka s dva manja zrakoplova. „Prilikom granične kontrole, pregledom prtljage kod navedenih osoba pronađeni su predmeti, majice, razglednice i sličan materijal, s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjima talijanskih državljana u Rijeci. Sukladno odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, utvrđeno je da navedenih petero državljana Italije ne ispunjavaju uvjete za ulazak te im je rješenjem odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku.“, naveli su  iz PU primorsko – goranske.

Jasno je da incident s isticanjem zastave Kraljevine Italije upravo danas, na  stotu godišnjicu okupacije Rijeke, na dan kada je  prije sto godina talijanski začetnik fašizma D’Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i  potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner, nije slučajan.

Talijanska skupina “Gli Idraulici” objavila je na društvenim mrežama da je istaknula zastavu na 100. godišnjicu “akcije u Rijeci” i okupacije Rijeke 12. rujna 1919. Gabrielea D’Annunzija i paravojne skupine legionara. Kako navodi, time dokazuju da danas, kao i tada, ima Talijana koji se ne predaju. “Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane, one širom otvaraju vrata okupatorima”, stoji u tekstu te skupine.

U nastavku objave  ta skupina objašnjava da se to odnosi na vlade Francesca Saveija Nittija iz doba Kraljevine Italije i D’Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne. Objavljena je i fotografija na kojoj je velika zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u Rijeci, a ispred nje su sedmorica mladića u crnim majicama.

Guvernerova palača, danas Pomorski i povijesni muzej, bila je D’Annunzijeva rezidencija, a upravo večeras ondje je otvorena izložba ‘D’Annunzijeva Mučenica / L’Olocausta di D’Annunzio’ .

Isticanje talijanske zastave u Rijeci i istodobno otkrivanje spomenika Gabrieleu D’Annunziju u Trstu izazvalo je brojne reakcije u Hrvatskoj, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, premijera Andeja Plenkovića do riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je  najoštrije osudio podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci i provokacije koje su se  dogodile  razbacivanjem letaka i postavljanjem zastave na ogradu Muzeja, a koje su, kako je rekao, očito povezane s istom idejom glorifikacije D’Annunzija , začetnika i preteče fašističke ideologije.

 

 

Komentiraj