Zastupnik šokirao u Saboru riječima ‘Puši ku***’!: “Pod Božinovićevom palicom može se u zatvor zbog komentara”

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre u utorak je u Saboru izrecitirao stihove grupe Tram 11 te održao kraći govor na temu slobode govora.

“Referirajući se na tobože sporni stih iz pjesme PŠK, koji glasi “na čelu ti petokraka, u oku dugine boje, u koliko si udruga, što milijardu kuna broje. Puši ku*** malo Titu, malo Kastru, ko Danka partizanka provaljuješ na terasu””, rekao je Milanović Litre.

“Politička korektnost i kultura koja se razvija oko te neprirodne i bolesne ideje, prijetnja su slobodi govora na zapadu, ali i u Hrvatskoj. Možda u manjoj mjeri u Hrvatskoj, jer očito da se pod Božinovićevom palicom može završiti u zatvoru zbog komentara na društvenim mrežama”, dodao je.

Milanović Litre je poručio da je otkazivanje albuma ‘Jedan na jedan’ dokaz da Hrvatska srlja u jednoumlje političke korektnosti sigurnih prostora i ograničavanja slobode govora.

“Ponovit ću još jednom: Tram 11 provocira, psuju, šokiraju te preispituju današnje društvo i kulturu, ali ne pozivaju nikoga na nasilje. I dok god je tako, bez obzira na političke stavove, trebali bi ih podržati, jer nitko od nas nije kompetentan prosuditi gdje je ta crta prihvatljivosti slobodnog govora. Sloboda govora ili postoji, ili ne”, zaključio je.

Na kraju njegovog izlaganja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je uputio upozorenje da pripazi na način izražavanja jer tako prost rječnik možda priliči reperima, ali ne i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, nakon brojnih medijskih prozivki grupe Tram 11 da u svojim pjesmama iznose govor mržnje, njihova matična diskografska kuća Menart odlučila je iz prodaje povući njihov novi album ‘Jedan i jedan’.

“Diskografska kuća Menart raskida ugovor s grupom Tram 11. Nedavno objavljeni album “Jedan i jedan”, odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa. Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti. Album “Jedan i jedan”, objavili smo prvenstveno zbog uspješne dvadesetogodišnje suradnje s Tram 11 te golemog interesa publike koji se pokazao najavom izlaska albuma “Jedan i jedan”. Menart posluje 25 godina i ponosni smo što je u našem katalogu široka lepeza glazbenika koji djeluju u svim glazbenim žanrovima”, poručili su iz Menarta.

Govor mržnje: Menart iz prodaje povlači novi album grupe Tram 11

Komentiraj