Zastupnice lijevo-liberalnih klubova u saboru tražie da institucije zaštite pravobraniteljicu Višnju Ljubičić od prijetnji

Autor:

22.02.2023., Zagreb - Na zajednickoj konferenciji za medije oporbenih klubova zastupnika odrzanoj u Saboru o temi "Poticanje nasilja govorom mrznje" govorili su zastupnice  klubova Socijaldemokrati, SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a, Radnicke fronte i IDS-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnice lijevo-liberalnih klubova osudile su u srijedu prijetnje pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić, nakon podnošenja kaznene prijave DORH-u zbog ugrožavanja ljudskih prava i života hrvatskih državljana u Zambiji, te traže od institucija da je zaštite.

Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) ocijenila je da su prijetnje po život koje dobiva pravobraniteljica krajnje neprihvatljive u društvu koje sebe želi nazivati modernim. Svjedočimo degradaciji i retardaciji hrvatskog društva jer određene osobe i grupacije svojim djelovanjem postaju doslovno nepogoda u društvu s katastrofalnim posljedicama, rekla je Glamuzina na konferenciji za novinare u Saboru.

“Nadamo se da će sve institucije, uključujući DORH i policiju, reagirati promptno i revno, jednako kao kada se prijetilo premijeru. Izgleda da će čelnice pravobraniteljskih tijela morati postati štićene osobe da bi mogle i dalje neometano obavljati svoj posao”, ocijenila je.

Andreja Marić (SDP)  pozvala je institucije da stanu u zaštitu prava djece i obitelji prema kojima je usmjeren štetan i nedopustiv javni diskurs u kojem se širi mržnja i netrpeljivost prema drugačijima te poziva na linč i djece i posvojitelja.

Smatra da vlada i odgovorni nisu učinili dovoljno u njihovoj zaštiti te ih je pozvala na maksimalne napore da se pomogne tim ljudima, ali i posvojiteljima i djeci u Hrvatskoj koji također doživljavaju linč.

Treba se glasno usprotiviti govoru mržnje

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) ističe kako je važno da se počnemo otvoreno suprotstavljati govoru mržnje, nasilja, zastrašivanja i ušutkivanja čemu svjedočimo.

“Društvene mreže često potiču neargumentirane rasprave u kojima se gotovo normaliziralo vrijeđanje. Kada to rade javne osobe, političke stranke i političari sa zapaljivom retorikom, onda šalju društvu signal da je ta razina komunikacije prihvatljiva, što je opasno jer se govor mržnje s mreža vrlo često prelije u stvarni život a to može imati tragične posljedice”, upozorava Kekin.

Tome se treba glasno usprotiviti, ne relativizirati govor mržnje, da se oni koji ga koriste prokažu te govor mržnje osudi i sankcionira, kazala je i pozvala vladajuće da osude ovo što se događa.

Anka Mrak Taritaš (Centar i GLAS) kazala je da su političari i na nedavnom saborskom Odboru koristili govor mržnje i netrpeljivost za svoju političku promidžbu, i to djecu druge rase, roditelje i transrodne osobe.

Na to, kao ni na prijetnje pravobraniteljici, ne treba odmahivati rukom, jer će sve ono što zastupaju “klečavci” po trgovima odjednom postati normalno. Pozvala je DORH da slučaj pravobraniteljice uzme u razmatranje, ali i ‘premijera AP’ jer, kada je njegova koža bila u pitanju, istog trena se znalo što i kako treba napraviti, a sada je, ističe, u pitanju koža liberalne demokracije u Hrvatskoj.

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je da neprihvatljive i totalitarne ideje postaju sve popularnije u Hrvatskoj, retrogradni i tradicionalni su evoluirali te mržnju prema ženama i vraćanje u patrijarhat promiču molitvom, prava djece promiču kao kulisu iza koje stoji transfobija i pozivaju se na toleranciju.

Regresivne ideje se hvataju u našem društvu zato što vladajući prešutno, ne djelujući, puštajući regresivnu desnicu da divlja, čime joj itekako daju prostora, upozorila je Peović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.