ZASTRAŠIVANJE PROKURISTICE 2017.: ‘Kako je i zašto podzemlje zaprijetilo Marici Vidaković’

Objavljeno u Nacionalu br. 998, 13. lipanj 2017.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković našla se na udaru podzemlja zbog dva višegodišnja spora između Kraša i tvrtke Gong Gila na čijem je čelu Josipa Gilja, hrvatskoj javnosti nepoznata poduzetnica iz Sesveta i supruga Krešimira Gilje kojeg policija sumnjiči i da je organizirao pokušaj zastrašivanja Marice Vidaković i njene obitelji

Prokuristica Kraša Marica Vidaković i članovi njene obitelji našli su se nedavno na udaru nekolicine pripadnika kriminalnog miljea, koji su ih pokušali zastrašiti. Najavili su joj da će vršiti i medijski pritisak na njenu obitelj s ciljem da se preispita porijeklo njene imovine. Policija sumnja da se sve to pokušalo napraviti iz koristoljublja, odnosno kako bi Marica Vidaković iskoristila svoj utjecaj u Krašu i pristala na nagodbu kojom bi se okončao jedan višegodišnji sudski spor između Kraša i tvrtke Gong Gila. Pritom se željela iskoristiti situacija u kojoj je Marica Vidaković jedna od najeksponiranijih osoba u slučaju Agorokor.

Na čelu tvrtke Gong Gila je Josipa Gilja, hrvatskoj javnosti nepoznata poduzetnica iz Sesveta. Njenog supruga policija sumnjiči da je organizirao pokušaj zastrašivanja Marice Vidaković i njene obitelji. Zato ga je tijekom proteklog tjedna privela i prepratila do istražnog suca, koji mu je odredio pritvor u trajanju od mjesec dana. Suprug se zove Krešimir Gilja i nije nepoznat hrvatskoj javnosti. Trebalo je proći punih deset godina od pucnjave u zagrebačkom kafiću Stars u kojoj je ubijen Mirko Rimac, a ranjeni Iva Jurić i Berigoj Vukojević, da bi Krešimiru Gilji u travnju 2009. na zagrebačkom Županijskom sudu bila izrečena jedinstvena kazna zatvora od sedam godina. Gilja je optužen da je 9. listopada 1999. počinio to ubojstvo. Neposredno prije ubojstva Gilja je u tom kafiću sjedio za stolom s Lulzimom Krasniqijem, koji je u ožujku 2006. ubijen, te s Igorom Mikolom, koji je također godinama bio u bijegu nakon što je tijekom Domovinskog rata bio osuđen za ubojstvo u Pakračkoj Poljani. Obrazlažući presudu, sutkinja Ivana Kršul izjavila je da je analizom svih dokaza sudsko vijeće došlo do logičkog zaključka da je ispred kafića u podnožju Cibonina tornja pucao upravo Gilja, a ne njegov prijatelj Domagoj Novak koji je prvi priznao zločin.

Tijekom punih dviju godina dok je Gilja bio u bijegu, odgovornost za pucnjavu u kojoj je ubijen Mirko Rimac najprije je preuzeo Novak, da bi se Gilja u studenom 2001. pojavio s pištoljem i iznio svoju verziju događaja. Nakon izricanja presude jedan od Giljinih prijatelja Ante Ilišinović prijeteći se obratio novinaru Jutarnjeg lista Dušanu Miljušu. “Jesi sad sretan? Hoćeš sad pisati i dalje!? Hoćeš li?” rekao je Ilišinović, nakon čega ga je policija odvela na obavijesni razgovor. Inače, Ilišinović je u studenom prošle godine ubio suprugu, koja je od njega zatražila razvod, pa sebe.

 

Policija sumnja da se pokušao napraviti pritisak iz koristoljublja kako bi Marica Vidaković iskoristila svoj utjecaj u Krašu i pristala na nagodbu kojom bi se okončao sudski spor vrijedan 10 mil. kuna

 

Ustavni sud je u ožujku 2011. zbog povrede prava na obranu Gilji, ukinuo pravomoćnu presudu u tom slučaju. Predmet još nije pravomoćno okončan.

Gilja je tijekom 2007. još jednom sudjelovao u pucnjavi. U kafiću Bingo u Sesvetama, u Ulici ljubičica, posvađao se s Dragom Tunjićem. Nakon svađe došlo je do naguravanja, Gilja je ubrzo dograbio pištolj te ga usmjerio prema Tunjiću. Tunjić si je instinktivno spašavao život i uhvatio ruku u kojoj je Gilja držao pištolj.
Gilja je ipak ispalio hitac, ali je zrno prošlo pokraj vlasnice lokala i završilo u zidu. Gilja je nakon toga pobjegao iz kafića. Policajci su ga nedugo nakon pucnjave zatekli samo nekoliko stotina metara dalje, u kući u kojoj stanuje, u Ulici kaktusa. Na toj se adresi nalazi sjedište tvrtke njegove supruge, koja vodi sudski spor protiv Kraša. Gilja je u ožujku 2012. nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog tog incidenta. Vlasnica lokala poslije je negirala da se ikakav incident dogodio. Gilja je i prije toga nekoliko puta vadio pištolj, uzvikujući da može ubiti koga hoće, kazala je obrazlažući presudu sutkinja Daniela Kustec.

Policija je tijekom proteklog tjedna rekonstruirala da je upravo Krešimir Gilja organizirao dvojicu mlađih muškaraca da odu ispred obiteljske kuće Marice Vidaković. To se dogodilo otprilike prije mjesec dana u ranim večernjim satima. Neposredno prije no što se to dogodilo, unuci Marice Vidaković igrali su se ispred kuće. Dvojicu nepoznatih muškaraca ispred kuće primijetio je jedan od sinova Marice Vidaković. Kada je izišao ispred kuće i upitao ih tko su i što rade, oni su mu se obratili neprimjerenim rječnikom. Dali su mu do znanja da dobro znaju ispred čije se kuće nalaze. Upitali su ga je li on onaj sin koji je zaposlen u jednoj državnoj instituciji ili onaj koji je zaposlen u drugoj državnoj službi. Precizno su pritom naveli i gdje su zaposlena obojica sinova Marice Vidaković. Za to vrijeme Marica Vidaković bila je u kući.

“Potom su više puta fotografirali sina Marice Vidaković, automobil koji je bio parkiran ispred kuće, kao i kuću obitelji Vidaković. Davali su neprimjerene komentare o njihovoj obiteljskoj imovini te su se predstavili kao novinari tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr. Otprilike su sinu Marice Vidaković dali do znanja da bi bilo dobro da se ‘s Ljubom dogovori’ ako želi da se o toj temi ne piše. Sinu Marice Vidaković nisu odavali dojam da su doista novinari, ali se to ubrzo počelo provjeravati”, izjavio je za Nacional izvor blizak policiji.

Jedan od sinova Marice Vidaković nedugo potom prijavio je taj incident policiji i policija je započela raditi na tom slučaju. Nekoliko dana kasnije uspjeli su rekonstruirati tko su bili nepoznati posjetitelji ispred kuće Marice Vidaković. “Jedan od njih se slomio i ispričao tko stoji iza tog incidenta. Rekao je da su to napravili jer ih je angažirao Krešimir Gilja. Sve se to pripremalo u jednom sesvetskom kafiću. Uspjelo se rekonstruirati puno detalja povezanih s tim slučajem”, ispričao je za Nacional izvor blizak policiji. Tijekom sljedećih dana supružnici Josipa i Krešimir Gilja preko posrednika obratili su se i Nacionalu. Bivši suradnik Nacionala Andrej Maksimović doveo ih je u redakciju Nacionala 26. svibnja.

U dužem razgovoru prezentirali su Nacionalu svoju verziju priče o poslovnom odnosu koji je tvrtka Gong Gila imala s Krašem. Na izravno pitanje glavnog urednika Nacionala jesu li se obraćali bilo kom drugom mediju s prijedlogom da piše o toj temi, odgovorili su negativno. Napomenuli su da nikada dosad nisu javno govorili o toj temi, ali da to sada žele napraviti jer je Marica Vidaković u središtu pozornosti zbog Agrokora i “jer se nju u javnosti predstavlja drugačijom no što ona doista jeste”.

Tvrtka Gong Gila godinama je s Krašom surađivala na bazi vanjske usluge, u suradnji kojom se definiralo da će za Kraš proizvoditi, pakirati i isporučivati razne proizvode. Njihov je poslovni odnos prekinut 2007. Za sve probleme Krešimir i Josipa Gilja odgovornom smatraju Maricu Vidaković. Njoj pripisuju i odgovornost za prekid suradnje između dviju tvrtki, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi.

Jedan od tih sporova tvrtka Gong Gila je i pravomoćno dobila te je Kraš morao isplatiti iznos veći od milijun kuna. Postoji i drugi spor u kojem se od Kraša traži isplata oko 10 milijuna kuna. Nacionalu je Josipa Gilja ispričala i da ima problema s naplatom pravomoćne sudske presude. Zbog kratkoće novinarskih rokova i kompleksnosti priče, Nacional je odlučio na toj priči raditi duže vrijeme i svakako zatražiti odgovor Kraša, odnosno verziju priče koju nudi Marica Vidaković.

Josipu Gilja fotograf Nacionala snimio je ispred zgrade Kraša u ponedjeljak, 29. svibnja. Snimanje nije proteklo bez problema jer su čuvari Kraša zatražili da se i fotograf Nacionala i Josipa Gilja udalje od Kraša. Dva dana kasnije Josipa Gilja informirala je Nacional da je dobila poziv policije, navodeći da je sigurno zovu zbog snimanja ispred Kraša. U policiji su je saslušali 2. lipnja. Ona je za Nacional izjavila da su je saslušavali samo zato što se fotografirala ispred Kraša. Nije govorila istinu jer su je saslušavali prvenstveno zbog incidenta koji se nešto ranije dogodio ispred obiteljske kuće Marice Vidaković.

 

U subotu, 3. lipnja, Krešimir Gilja je poslao glavnom uredniku Nacionala Berislavu Jeliniću SMS uvredljiva sadržaja, a petnaestak minuta kasnije Gilja je iznio niz uvreda i kleveta na njegov račun

 

Istoga dana novinarka Nacionala Orhidea Gaura Hodak sastala se s predstavnikom pravne službe Kraša, koji je argumentirano demantirao dio tvrdnji Josipe Gilja. Zbog toga je Nacional odlučio tu priču dodatno istražiti te još detaljnije provjeriti sve navode. Glavni urednik Nacionala također je od Josipe Gilje tražio pojašnjenja njezinih navoda koje su u Krašu osporili potkrijepivši sve službenom dokumentacijom. U podužem telefonskom razgovoru postignut je dogovor da se o toj temi dodatno razgovara, te da zbog izbjegavanja bilo kakvih mogućih dodatnih nesporazuma, razgovoru prisustvuje i njezin odvjetnik, koji je zastupa u sporu s Krašem.

Istoga dana, 2. lipnja, u popodnevnim satima, glavnog urednika Nacionala dvaput je pokušao telefonski kontaktirati i Krešimir Gilja. To se ponovilo i dan kasnije, u subotu, 3. lipnja, u 18.21 sat. Potom je četiri minute kasnije Gilja poslao SMS uvredljivog sadržaja. Petnaestak minuta kasnije glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić uzvratio je poziv Gilji koji je na njegov račun potom iznio niz uvreda i kleveta. Optužio ga je da je uzeo novac od Marice Vidaković kako Nacional ne bi objavio temu o poslovnom sukobu njegove supruge Josipe i Kraša. Dio sadržaja tog razgovora imao je u sebi i elemente prijetnje. Glavni urednik Nacionala potom je Gilju zbog prijetnje prijavio policiji. Policija je potom i taj slučaj počela istraživati. Nedugo potom Gilja je priveden i zadržan u pritvoru.

Nacional je u ponedjeljak ponovo kontaktirao tvrtku Kraš i zamolio za komentar situacije u kojoj se prijetilo Marici Vidaković i članovima njezine obitelji. U poslijepodnevnim satima stigao je sljedeći odgovor: “Ne želimo komentirati gospodina Gilju niti naš poslovni odnos koji je završio 2007. Kraš inače eventualne pravne i poslovne procese rješava putem nadležnih institucija, bez obzira na to o kome je riječ, pa tako to želimo učiniti i ovoga puta. Na isti način ne želimo komentirati novonastalu situaciju, kao i bilo što u svezi gospodina Gilje.”

Komentiraj