Zašto se ubojica mladića u Splitu ne tereti za teško ubojstvo? Odvjetnica objasnila pozadinu

Autor:

20.07.2023., Split - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo. Odvjetnica Filipa Zavadlava Doris Kosta dala je izjavu medijima nakon otkazivanja punomoci Filipu Zavadlavu. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sudac istrage splitskog Županijskoga suda u ponedjeljak je odredio jednomjesečni istražni zatvor 31-godišnjem osumnjičeniku za ubojstvo 22-godišnjeg mladića u Splitu u subotu u ranim jutarnjim satima, potvrdili su u ponedjeljak na sudu.

“Tijekom jednomjesečnog istražnog zatvora Županijsko državno odvjetništvo će nastaviti istragu protiv osumnjičenika za  ubojstvo,” rekao je glasnogovornik Dinko Mešin te dodao da će nakon toga uslijediti odluka o podizanju optužnice.

Odvjetnik po službenoj dužnost Darko Stanić je izvijestio da se osumnjičenik u dosadašnjoj istrazi branio šutnjom i iskoristio svoje pravo da ne iznosi obranu u sadašnjoj fazi postupka.

Splitsko je policija tijekom vikenda uhićenog 31-godišnjaka osumnjičila za ubojstvo te je protiv njega podnesena kaznena prijavu Županijskom državnom odvjetništvu Splitu. Stanić je pojasnio da njegovog branjenika terete za tzv. osnovni oblik kaznenog djela ubojstva, za koji je predviđena kazna od pet do 20 godina zatvora.

Imajući na umu da je osumnjičeni nakon sukoba s mladićem-žrtvom otišao kući, vratio se s nožem i nasrnuo na njega te ga izbo do smrti, postavlja se pitanje zašto ga se ne tereti za kvalificirani oblik tog kaznenog djela, odnosno teško ubojstvo.

Poznata splitska odvjetnica Doris Košta ističe kako je ubojstvo lakše dokazivo djelo, a za kvalificirani oblik bi se tužitelji trebali malo više potruditi.

“Ja bih rekla zastrašujuće. Po meni, tu se radi o jednoj vrlo zloj namjeri počinitelja koja je bila iznenada i po tome ima sva obilježja teškog ubojstva”, kazala je Košta za Dnevnik Nove TV.

U srijedu poslijepodne ispred Županijskoga suda u Splitu bit će održan prosvjed građana, koji su šokirani svirepim činom te neodgovarajućom reakcijom istražitelja.

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.