Zašto odluka o domaćinstvu SP-a 2034. Saudijske Arabije ne bi trebala iznenaditi nikoga

Autor:

Soccer Football - Al Hilal players and staff arrive in Riyadh after they finished in second place in the FIFA Club World Cup - Riyadh, Saudi Arabia - February 12, 2023 Al Hilal players and staff celebrate after finishing in second place in the FIFA Club World Cup REUTERS/Ahmed Yosri

REUTERS/Ahmed Yosri/GuliverImages

Utorak je bio posljednji dan za prijavu kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se igrati 2034. godine. U igri su ostale dvije države – Saudijska Arabija i Australija. No, potonja je država tijekom utorka objavila kako odustaje od kandidature, pa sada već možemo smatrati Saudijsku Arabiju kao sigurnog domaćina Svjetskog prvenstva koje će se igrati za 11 godina.

Mogućnost da Saudijska Arabija bude domaćin Svjetskog prvenstva dugo je bilo očekivano, posebno s obzirom na neviđeno ulaganje u sport tijekom posljednjih godina. Čini se da je sve vodilo do ovog trenutka.

Nitko tko je obraćao pažnju na način na koji je zemlja okrenula svijet golfa ‘naopako’ kroz seriju Rebel Liv ili to što počeo dominirati u domaćinstvu boksačkih mečeva ili činjenicu da je tijekom ljetnog prijelaznog roka na nogometnom međunarodnom tržištu potrošio milijune i milijune – može biti iznenađen. Pa ipak, unatoč zapanjujućoj razini saudijske ambicije u sportu, ideja o Svjetskom kupu u tom kraljevstvu i dalje će šokirati mnoge.

Sada kada je toj zemlji gotovo zajamčeno da će biti domaćin turnira za 11 godina, koji može biti još kontroverzniji od Katara prošle godine – uz zabrinutost od pitanja ljudskih prava i FIFA-inog postupanja s postupkom nadmetanja, do poremećaja u kalendaru i utjecaja na dobrobit igrača zbog onoga što će vjerojatno biti još jedno zimsko Svjetsko prvenstvo zbog ekstremnih ljetnih temperatura.

Ustvari, s proširenim formatom od 48 momčadi, razina poremećaja mogla bi biti čak i veća nego za Katar 2022. godine, zajedno sa zahtjevom za značajnom konstrukcijom infrastrukture, pojačavajući zabrinutost za održivost. Mnogi će kritičari to smatrati konačnim izrazom ‘sportskog udara’ – oblika meke moći – od strane najvećeg izvoznika nafte na svijetu – zemlje u kojoj postoje ozbiljne zabrinutosti zbog zlouporabe prava ženskih prava, kriminalizacije homoseksualnosti, ograničenja ograničenja slobode govora, smrtne kazne, ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine i nadzora nad sukobom u Jemenu.

Saudijske vlasti to negiraju, inzistirajući da je njihova ponuda osmišljena kako bi pomogla moderniziranju zemlje, razvijanju igre, nadahnuću mladenačkog stanovništva, pojačavanju turizma, diverzifikaciji ekonomije i biti ujedinjavajuća sila. Na primjer, ukazuju na napredak postignut u ženskom nogometu i tvrde da je ovo prirodan sljedeći korak nakon što je uspješno ugostio mnoge događaje u više sportova, uspostavljajući Saudijsku profesionalnu ligu kao nogometnu silu, kupujući Newcastle United i pripremajući se za Klupski svjetski Kup ove zime, zajedno s ASC Azijskim kupom 2027. godine.

No, bez obzira na pravi motiv vladara Saudijske Arabije, njezino pojavljivanje kao jednog od ponuđača za Svjetsko prvenstvo 2034. godine pojačat će nadzor na FIFA-inim procesima i prosudbi, pri čemu će neki promatrači izraziti zabrinutost da je ovaj ishod gotovo izrađen kao učinkovito postizanje prikladnog sporazuma kojem je nedostajalo transparentnosti i odgovornosti, piše BBC.

Prvo je početkom ovog mjeseca bila najava FIFA-e da zemlja domaćin za Svjetsko prvenstvo 2034. godine mora doći iz Azije ili Oceanije, a dali su im samo 26 dana da podnesu prijave. Uslijedilo je odobrenje turnira 2030. godine zajednički na kontinentima Europe, Afrike i Južne Amerike, usprkos zgražanju ekoloških skupina, što ih je izbacilo iz kandidature za 2034. godinu, prema FIFA-inoj politici rotacije.

Tada je – u roku od nekoliko minuta – došla svečana najava o njihovoj ponudi, nakon čega je ubrzo uslijedila podrška azijske nogometne konfederacije. U drugom potezu koji su neki vidjeli kao da je dizajniran kako bi pomogao Saudijcima, FIFA je tada ublažila svoja pravila oko izgradnje novih stadiona. 

Način na koji se činilo da će ovaj proces utrti put Saudijcima ostavit će mnoge s osjećajem nelagode. U ožujku, Forum Svjetske lige – koji predstavlja domaće lige širom svijeta – izrazio je svoju ‘zabrinutost’ zbog onoga za što je tvrdio da je FIFA-in nedostatak savjetovanja oko globalnog nogometnog kalendara, uključujući širenje Svjetskog kupa za muškarce 2026. godine i nove verzije klupskog svjetskog Kupa.

Njegovo raspoloženje – zajedno s ostalim dionicima kao što su igrači i predstavnici navijača – vjerojatno neće biti poboljšano zbog načina na koji su odluke donesene od tada. Human Rights Watch također je optužio FIFA-u da ignorira vlastita pravila, poručivši: “Mogućnost da FIFA može dodijeliti Saudijskoj Arabiji domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2034. godine, unatoč svoj zastrašujućoj evidenciji kršenja ljudskih prava i zatvorenim vratima na bilo koji nadzor izlaže sramoti FIFA-ine obveze za ljudska prava”.

FIFA je odbila komentirati, ali privatno inzistira na tome da ljudska prava ostaju integralni dio postupka nadmetanja. Sigurno će Saudijska Arabija biti daleko od jedinog kontroverznog domaćina ovog sportskog megadogađaja posljednjih godina. A ono što je jasno jest da to podvlači izvanredni pomak sportske moći prema Bliskom Istoku. Do relativno nedavno, ideja da su maleni Katar i susjedna Saudijska Arabija ugostili dva Svjetska prvenstva  u razmaku od samo 12 godina, većini bi bila nezamisliva. Ali s obzirom na bogatstvo tih zemalja i pristupu FIFA-e pod predsjednikom Gianni Infantinom, sve se sada čini moguće.

Vlasti će usporediti s načinom na koji je Katar, usprkos toliko kritika, uspio organizirati Svjetsko prvenstvo koje su mnogi koji su prisustvovali smatrali uspješnim. Saudijske vlasti i FIFA sada imaju 11 godina da pokušaju uvjeriti sumnjive, ali kontroverze vrlo vjerojatno neće izblijediti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.