Zašto je smijenjen Kevin McCarthy i tko bi ga mogao zamijeniti?

Autor:

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Republikanac Kevin McCarthy neočekivano je smijenjen od strane desničara u vlastitoj stranci. Republikanci kontroliraju donji dom Kongresa, ali sa vrlo tijesnom većinom.

Stoga, kada se osam pobunjenika u utorak navečer pridružilo Demokratima, njegova sudbina je bila zapečaćena u konačnom glasovanju 216-210. Ovo je prvi put da je predsjednik Zastupničkog doma, jedna od najvažnijih funkcija u američkoj politici, smijenjen na ovaj način.

Pobunu je predvodio kongresnik iz Floride, Matt Gaetz, nakon što se gospodin McCarthy oslonio na glasove Demokrata kako bi prošao kratkoročni dogovor o proračunu u subotu kako bi se izbjeglo zatvaranje vlade. Gospodin Gaetz optužio ga je za “tajni dogovor” proteklog vikenda s predsjednikom Joe Bidenom oko pomoći Ukrajini. No, zapravo je ovo bio posljednji čin u sukobu koji traje godinu dana.

Pokušali su ga blokirati u siječnju kada je bio izabran na tu funkciju, tvrdeći da mu se ne može vjerovati da će provoditi konzervativne principe. Po njihovom mišljenju, to je dokazao sklopivši dogovor s Demokratima u lipnju o povećanju limita zaduživanja bez dubokih rezova koje su željeli, piše BBC.

Zastupnički dom je na tjednom odmoru, tijekom kojega će članovi raspravljati o tome koga podržati u nadolazećem glasovanju za novog predsjednika Zastupničkog doma. To je zakazano za srijedu, 11. listopada, ali može potrajati nekoliko dana ili čak tjedne da se pronađe osoba koja može dobiti podršku većine Zastupničkog doma. Kevinu McCarthyju je trebalo 15 glasovanja tijekom četiri dana da napokon bude izabran.

S obzirom na loše odnose u stranci nakon njegove smjene, teško je zamisliti osobu koja bi mogla pomiriti zavađene frakcije. Privremeno će Patrick McHenry iz Sjeverne Karoline voditi tajnu listu privremenih lidera koju je gospodin McCarthy podnio kada je preuzeo funkciju. On nema moć voditi dom, ali “može obavljati ovlasti predsjednika Zastupničkog doma koje su potrebne i prikladne do izbora predsjednika”, prema pravilima Zastupničkog doma. To se čini kao ograničenje donošenja zakonodavstva.

Drugi imenovani su Steve Scalise i Tom Emmer. Gospodin McCarthy je isključio mogućnost ponovnog kandidiranja.

Neki demokrati se čini se uživaju u kaosu izazvanom smjenom predsjednika Zastupničkog doma. “Nitko ne vjeruje Kevinu McCarthyju”, rekla je Pramila Jayapal, liberalna demokratska zastupnica u utorak ujutro nakon sastanka s članovima stranke. Osjećali su se izdanim zbog promjene stava gospodina McCarthyja nakon napada na Capitol, kada je prvo osudio ulogu Donalda Trumpa u tome, a zatim ga podržao.

Predsjednik Zastupničkog doma upravlja domom i drugi je u liniji za predsjedništvo. 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.