Zašto je Charlotte Brontë, autorica slavnog romana ‘Jane Eyre’, pisala pod pseudonimom Currer Bell

Charlotte Brontë bila je engleska književnica, najstarija od tri sestre Brontë koje su se bavile književnošću. Rođena je u proljeće 1816. godine, a umrla 31. ožujka 1855. ne navršivši ni 39 godina života. Njezin roman ‘Jane Eyre’ u svoje je vrijeme bio radikalno djelo jer se temelji na pretpostavci da žene imaju složen unutarnji život, baš kao i muškarci, te da nisu samo površna bića koja definira njihova vanjština i ljepota. Kad je objavljen, kao autor je naveden Currer Bell, što je bio pseudonim kojim je Charlotte Brontë krila svoj spol. Naime, mnogi su književni kritičari tada smatrali književnice drugorazrednima.

Roman je odmah po objavljivanju (1847.) prepoznat kao remek-djelo. Izvanredna je to priča o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. Siromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca, bajronovski mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje. („Sa ženama koje mi se sviđaju samo zbog vanjštine mogu biti sâm đavo kad otkrijem da nemaju ni dušu ni srce – kada mi otkriju sliku jednoličnosti, beznačajnosti, čak možda glupavosti, grubosti i svadljivosti: ali kad žena ima bistro oko, kada je rječita, kad ima plamenu dušu… onda sam uvijek nježan i vjeran.“) No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake…

Jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najpopularnijih romana svjetske književnosti (s najviše filmskih adaptacija) iznenađujuće je moderan spoj strasti, romantike, tajnovitosti i napetosti.

 

 

Komentiraj