Zapovjednik ruske vojske poznatiji kao ‘mesar iz Buče’ pod sankcijama, ne može ući u Veliku Britaniju

Autor:

Photo: Twitter

Velika Britanija uvela je u četvrtak 26 novih sankcija protiv ruskih generala, za koje tvrdi da su odgovorni za zločine u Ukrajini, te protiv pojedinaca i poduzeća koja podržavaju ruske oružane snage.

“Današnji novi val sankcija pogađa generale i tvrtke u obrambenoj industriji koje imaju krv na rukama”, poručila je priopćenjem ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Ranije je Velika Britanija uvela brojne sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine milijardera povezanih s Kremljom.

Sada su sankcije uvedene i Azatbeku Omurbekovu, takozvani “mesar iz Buče”, zapovjedniku ruske vojske, za kojega britanska vlada kaže da je umiješan u “masakr u Buči”.

Njegova je imovina zamrznuta i ne može ući u Veliku Britaniju.

Ukrajina i većina velikih zapadnih zemalja optužile su Rusiju za ratne zločine u Buči, gradu na sjeveru Ukrajine koji su nekoliko tjedana kontrolirale ruske snage.

Rusija je odbacila optužbe, a snimke i fotografije mrtvih tijela nazvala je “isceniranim performansom” Kijeva.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ruski napadi na zgrade ukrajinske vlade, škole i bolnice od 10. ožujka bili namjerni.

Taj zaključak temelje na vrsti pogođenih civilnih ciljeva, učestalosti napada i količini korištenog streljiva.

London je objavio da su sankcije uvedene i koncernu Kalašnjikov, čije oružje ruska vojska koristi u Ukrajini, kao i Vojno industrijskoj kompaniji, glavnom dobavljaču oružja i vojne opreme u Rusiji te najvećem ruskom leasing društvu GTLK.

 

Rusi raketiraju Zaporižje, pojavili se novi dokazi o masovnim grobnicama kod Mariupolja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.