Zapovjednik HRZ-a u suzama: ‘Sumnjam da su piloti uopće imali priliku izaći iz helikoptera…’

U razgovoru za RTL Danas glavni zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec (foto) rekao je da je zabrinut i da ovakve stvari nisu ugodne ni lijepe, ali da on kao pilot i svi kolege znaju što ovaj posao nosi.

“Zasad još nismo našli poziciju gdje se nalazi ostatak helikoptera da nedvojbeno možemo utvrditi razlog pada. Istraga će definitivno to istražiti, ustanovit će se sve okolnosti, i američki partneri ponudili su pomoć”, rekao je Križanec.

Piloti su imali zadaću da u dva helikoptera prelete na zadanoj ruti i visini iz Zemunika u Loru. “Trebao je to biti čist, jednostavan prelet. Meteouvjeti su bili povoljni”, kazao je Križanec.

Iz Kiowe se ne može katapultirati, a pitanje je jesu li piloti uopće imali priliku napustiti zrakoplov.

“Po priči i svjedočenju pratitelja helikoptera nismo dobili takve informacije. Evidentno je da je jedan kod udara isplivao i njegovo tijelo je dovezeno do obale. Sumnjam da su uopće imali priliku izaći iz helikoptera”, rekao je Križanec.

Opovrgnuo je informacije da piloti nisu bili opremljeni za let iznad mora: “Imali su svi propisanu opremu i pojas za spašavanje i pojas za plutanje. No preduvjet za to je izaći neozlijeđen iz helikoptera”.

Svim pilotima, cijeloj eskadrili pružit će se sva potrebna pomoć.

Komentiraj