Zaplet nakon pogibije rekordera u maratonu: Uhićena trojka koju je u Kiptumovu kuću na pregovore poslao bivši sponzor

Autor:

FILE PHOTO: Oct 8, 2023; Chicago, IL, USA; Kelvin Kiptum (KEN) celebrates after finishing in a world record time of 2:00:35 to win the Chicago Marathon at Grant Park. Mandatory Credit: Patrick Gorski-USA TODAY Sports/File Photo Photo: Patrick Gorski/REUTERS

Patrick Gorski/REUTERS

Svjetski rekorder u maratonu Kelvin Kiptum (24) poginuo je prošle nedjelje u prometnoj nesreći u kojoj je život izgubio i njegov trener Gervais Hakizimana. Međutim, nije trebalo puno vremena kako bi se nad ovu nesreću nadvile određene sumnje, koje je prvo potakla obitelj stradalog trenera. Hakizimanova je obitelj odbila izvještaj s obdukcije uz konstataciju kako „priroda i stupanj njegovih ozljeda opisanih u obdukciji nisu u skladu s ozljedama koje je njegova obitelj vidjela na stradalome odmah nakon nesreće“. Obitelj je odmah od vlade  o ovoj nesreći zatražila istragu, koja je i pokrenuta, ali sada u drugom smjeru, možemo reći – nevjerojatnom smjeru.

Naime, i otac Kelvina Kiptuma Samson Cheruiyot je od tamošnje vlade zatražio istragu jer mu se činila sumnjivim činjenica da su izvjesna četvorica muškaraca u danima pred nesreću tražila njegovog sina. Kenijska policija nekako je uspjela pronaći trojicu, od četvorice, koje je  Samson Cheruiyot prepoznao kao ljude koji su dolazili u njegovu kuću.

Sada ide pravi zaplet – iz policije su objavili kako je spomenutu “delegaciju” u Kiptumovu kuću poslala kineska kompanija s kojom je Kiptum imao sponzorski ugovor vrijedan 45 milijuna kenijskih šilinga – protuvrijednost od oko 295 tisuća eura. Problem je u tome što je Kiptum na Chicago maratonu, na kojem je s 2:00:35 postavio svjetski rekord, trčao u opremi drugog proivođača – na fotografiji uz tekst možete vidjeti o kojem se brandu radi.

„U kineskoj su kompaniji bili ogorčeni činjenicom da je Kiptum trčao u opremi drugog proizvođača pa su poslali četvoricu pregovarača koji su navodno nudili da stradali trkač kompenzira napravljenu štetu ili da na utrci u Rotterdamu u travnju 2024. opet trči u njihovoj opremi“, rekao je za kenijske medije Joshua Chelal, policijski inspektor koji radi na ovom slučaju.

S druge strane, odvjetnik uhićene trojke Kipyegon Lagat tvrdi kako nema govora o bilo kakvom problemu, ne poriče da je bilo pregovora ali kaže kako je sve između njih okončano na pozitivan način te da su se za kraj njihovog sastanka svi zajedno fotografirali.

Za sada nije iznesena konkretna poveznica između posjete trojice ili četvorice pregovarača i prometne nesreće, ali očito je da policija sumnja na nešto. Kako je krenulo, bit će zanimljivo vidjeti što slijedi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.