Zamjenik ravnatelja infektivne klinike: “Nitko zaražen nakon prve doze nije završio na respiratoru”

Zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić u subotu je za Dnevnik Nove TV komentirao epidemiološku situaciju kao i preporuke za cijepljenje osoba koje su preboljele koronavirusa.

“Nove preporuke utemeljene su na najnovijim znanstvenim spoznajama. Ne znači da se iste neće revidirati u neko dogledno vrijeme”, rekao je Barušić i dodao da će preporuka za sada biti da svi koji su preboljeli covid i imaju jasan dokaz o preboljenju covida primit će samo jednu dozu cjepiva, neovisno o vrsti cjepiva, ako će ga primiti u periodu od tri do šest mjeseci nakon preboljenja.

“Svi koji će doći u situaciju da je prošlo više od šest mjeseci bi trebali dobiti obje doze cjepiva”, rekao je i dodao da bi, da nisu došle nove preporuke, pacijenti koji su preboljeli covid primiliobje doze cjepiva, sukladno starim preporukama.

O provjeri antitijela u krvi, navodi da, kad se govori o cijepljenju nakon preboljenja, ali i kod onih koji nisu preboljeli, a htjeli bi se cijepiti, nije nužno, odnosno nepotrebno je određivati antitijela. “Prvenstveno zato što postoje različite metode detekcije protutijela, a s druge strane ne može se još uvijek u ovom trenutku govoriti o nekoj razini protutijela koja bi na svakoj pojedinačnoj razini mogla se smatrati dovoljno učinkovitom u smislu zaštite svakog pojedinca”, rekao je Barušić.

O onima koji su primili cjepivo pa se zarazili, Barušić kaže da se radilo o bolesnicima koji su imali blažu kliničku sliku, nitko od njih nije završio s potrebnom intenzivnijeg liječenja, nitko nije završio na respiratoru.

Komentiraj