Zamjenica gradonačelnika otkrila hoće li, zbog duga, poskupjeti usluge: “Uskoro će sve biti poznato”

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomaševića, osvrnula se na objavu gradonačelnika koji je danas javno iznio podatak o visini zagrebačkog duga koji iznosi 8,2 milijarde kuna. To je dug prema bankama, državi i odnosi se na dugoročne i kratkoročne obveze.

Na pitanje koja je prva velika stavka iz duga koja dolazi na naplatu, Dolenec je kazala: “Radi se o kratkoročnim i dugoročnim obvezama po kreditima. Zagreb ima obveze prema financijskim institucijama na razini mjesečnih otplata, a što se tiče kratkoročnih obveza, ove godine smo se kratkoročno zadužili i to je primjer stvari koja će doći na naplatu iduće godine u isto vrijeme, to je 400 miijuna kuna. S obzirom da je izašao podatak koji pokazuje ozbiljnost stiuacije da nije nepremostivo ako gradovi imaju zaduženja, nego je problem ako se dugom ne upravlja. Od prvog dana upravljamo dugom, to se vidi što se tiče problema likvidnosti, što smo dug državi vratili u iznosu 350 milijuna kuna i ono što je izuzetno važno a tiče se gradskih poduzeća da vrlo otvoreno i transparentno s financijskim institucijama pregovaramo. Dali smo im potpuni uvid u poslovne knjige.”

Gradonačelnik Tomašević: “Grad Zagreb duguje 8,2 milijardi kuna, to je sto posto prihoda”

Dolenec je kazala kako je važno da se podigne operativna efikasnost kako bi se dug mogao servisirati.

“Zagrebački Holding je prošle godine poslovao negativno, poslovat će i ove negativno i to nas treba staviti u okvir očekivanja za iduću godinu. Stanje smo naslijedili i mi ćemo grad izvući. Izlaz iz toga ima nekoliko bitnih elemnata. Jedan je proračun za 2022., a drugi dio je plan poslovanja Holdinga za 2022. koji će uprava predstaviti javnosti”, kazala je.

Na pitanje kojima će mjerama riješiti situaciju te hoće li doći do poskupljenja usluga, Dolenec je kazala da će u naredna dva tjedna sve biti poznato.

“Važno je da pokažemo cijelovito rješenje. Ono što je direktno u ingerenciji gradonačelnika i nas je da će proračun morati biti štedljiv i uplanirati puno veće vraćanje duga nego do sada”, kazala je Dolenec za RTL.

Kekin o zagrebačkom dugu: “Sad je jasno zbog čega HDZ ponavlja da ne treba vaditi kosture iz ormara”

Dolenec je kazala i da Grad Zagreb ima velike resurse koji se mogu puno bolje koristiti.

Na pitanje što ako dobavljači, kojima Grad duguje 800 milijuna kuna, pokrenu ovršni postupak, Dolenec je kazala da je Grad Zagreb kao i gradska poduzeća u stalnom kontaktu s dobavljačima.

“Na Skupštini smo izlgasali zajam banaka koji je planiran u proračunu, on će biti važan za otplatu jednog dijela duga s obzirom da jeto za investicije koje smo radili ove godine. Država će nam dati oko 150 milijuna za poslijepotresnu obnovu što je važno za dobavljače Grada i Holdinga jer smo imali značajne investicije oko Holdinga”, kazala je Dolenec.

Račan: “Dug Zagreba od 8,2 milijarde kuna je ostavština Bandića i HDZ-a”

Komentiraj