ZAKLADA ANA RUKAVINA Novi potencijalni darivatelji pridružili se Hrvatskom registru

Zaklada Ana Rukavina

Na akciji održanoj u ponedjeljak (04.12.) u Zagrebu u suradnji Zaklade Ana Rukavina s Udrugom studenata grada Splita, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 36 novih potencijalnih darivatelja.

Akcija je održana uz organizacijsku pomoć Udruge studenata grada Splita koji su na ovaj način željeli podržati rad Zaklade Ane Rukavine i povećati šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Prije same akcije, prof.dr.sc. Boris Labar, ugledni hematolog te član Stručnog vijeća Zaklade Ana Rukavina, održao je predavanje studentima o tome što znači biti potencijalni darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica, o samom postupku transplantacije te svemu vezanom za darivanje matičnih stanica.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku “Lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom više od deset uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 55 568 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 80 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 80 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Komentiraj