Zajc protiv covida: Povratak opere u skladu s mjerama

Autor:

Vladimir Mudrovčić

Novi izazov riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc je vratiti na pozornicu izvedbe opernih predstava, uz uz kreativni pristup novim mjerama i pridržavanje svih mjera uvdenih tijekom izvedbi njihovih ‘Aide’ i ‘Carmen’ – orkestar na pozornici, sa svim propisanim razmacima između glazbenika; solisti koji nastupaju bilo na distanci, ili koriste vizire ako su u bliskoj interakciji, ili se, iznimno i sukladno preporukama, kada je riječ o umjetnicima čiji je kontakt neophodan, uvijek radi o istim osobama.

Mjera ‘obustave izvođenja složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove’ na snagu je stupila 28. studenog prošle godine, a iz riječkog HNK navode da su tijekom tih šest tjedana razvijali izvođenja složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove

Za nove izvedbe Bizetove ‘Carmen’, koje su na programu 21. i 23. siječnja, režija je prilagođena novim mjerama uz potpunu redukciju zbora. Neke zborske dionice se ne izvode, a druge preuzimaju solisti, uz testiranje izvođača na SARS-CoV-2 prije izvedbe (ako već nisu stekli imunitet) i korištenje vizira u zajedničkim scenama. Michaela Selinger vraća se naslovnoj ulozi, uz Aljaža Farasina i Luku Ortara u ulogama Don Josea i Escamilla.

Prilikom izvedbi Mascagnijeve opere ‘Cavalleria rusticana’ koja će, pod ravnanjem maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, biti premijerno izvedena 27. siječnja, zbor će pjevati u dvorani za probe, potpuno izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. Tako će gledatelji ovu operu moći doživjeti u svoj njezinoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavanje svih mjera i naše uvjerenje da će dramatična glazbena i glumačka izvedba riječkih opernih prvaka, Kristine Kolar, Domagoja Dorotića i Roberta Kolara, nadomjestiti fizičko odsustvo zbora s pozornice.

U tijeku su probe i za inscenaciju najomiljenije opere na pozornicama diljem svijeta, Verdijeve ‘Traviate’, koja ne samo što strogo respektira mjere zaštite od virusa nego i tematizira tragediju bolesti, patnju i izolaciju u potresnoj izvedbi prvaka riječkog kazališta, Anamarije Knego i Aljaža Farasina, te gostujućeg solista Kevina Greenlawa. U ‘Traviati’, pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, HNK će nastaviti istraživati mogućnosti fizičke odsutnosti, a glasovne odnosno zvukovne prisutnosti zbora u izvedbi, već testirane u predstavama ‘Carmen’ i ‘Cavalleria rusticana’.

“Izazovima koje pandemija postavlja pred cijelo društvo, ekonomiju, politiku, kulturu, a posebno izvedbene umjetnosti, Riječko Hrvatsko narodno kazalište pristupa ne samo odgovorno i transparentno, nego i kreativno.

U svim fazama donošenja ili popuštanja protuepidemijskih mjera, u riječkom smo se HNK-u ne samo svega pridržavali, nego smo i donosili posebne odluke koje su često bile strože od preporuka, a sve kako bi se povećao stupanj zaštite i sigurnosti publike te naših zaposlenica i zaposlenika. Primjerice, prilikom svake sumnje na zarazu prekidane su probe, a svaki potvrđeni slučaj zaraze u bilo kojem ansamblu značio je ne samo odgodu programa, nego i – još važnije – zaustavljanje zaraze.

S druge strane, od početka pandemije u „Zajcu“ nismo dobili niti jednu informaciju o postojanju makar sumnje da je do zaraze virusom moglo doći u gledalištu”, poručuju iz Zajca.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.