Zagrebački skup ruskih građana: Aleksej Navaljni ne može umrijeti, svijet mora znati jednu stvar…

Autor:

Foto: Stipe Majić

Na Trgu bana Jelačića na mirnom skupu okupilo se više desetaka građana koji su osudili totalitarnu politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubojstvo glavnog ruskog oporbenjaka Aleksandra Navaljanog te rat kojega Ruska Federacija dvije godine vodi u Ukrajini. Riječ je o građanima koji su većinom doseljenici s područja Ruske Federacije u Hrvatsku, neki su u potrazi za političkim azilom u Hrvatskoj dok su drugi davno napustili Rusiju, ali podršku im je dalo i nekoliko Zagrepčana.

Jedna od govornica na skupu na glavnom zagrebačkom trgu Marija Hairova posebnu podršku iskazala je supruzi Alekseja Navaljnog, Juliji, odnosno njezinoj poruci kako će, zajedno s ruskim narodom, nastaviti Aleksejevu borbu.

„Putin se ne može izjednačavati s Rusima i Rusijom jer se ogroman broj Rusa ne slaže s događanjima u Ukrajini i Rusiji, to svijet mora znati“, poručila je Hairova.

Aleksandar Turushev naglasio je kako je ideal Navaljnoga bila demokratska i europska Rusija koja njeguje ljudska prava, slobode i demokraciju. Podsjetio je kako je na Navaljanoga izvršeno više teških fizičkih napada i pokušaja atentata, pa i međunarodno zabranjenim nervnim otrovom Novičkom, ocijenivši kako iza toga, pa i iza samoga njegova mučenja, izgladnjivanja i ubojstva u zatvoru, mora stajati osobno Vladimir Putin.

Foto: Stipe Majić

„Čak i kada su ga ubili u zatvoru, Navaljni nije umro, jer heroj ne može umrijeti. Rusija će biti slobodna! Mir Ukrajini!“, poručio je Turushev.

Jedan od sudionika skupa Vladislav Arinichev bio je do početka rata u Ukrajini stanovnik Moskve, ruski državljanin i podržavatelj političke opcije koju je predvodio Aleksej Navaljni, no nakon uhićenja na Crvenom trgu zbog ukazivanja na opasnost od sankcija uvedenih Rusiji, a potom još nekoliko privođenja bio je prisiljen napustiti svoju zemlju. U Hrvatskoj boravi već 14 mjeseci gdje traži politički azil, a podržavao je Navaljnog i kao volonter u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2018. godine.

Nalazim se na listi terorista i ekstremista u Rusiji, upisan sam na mrežnim stranicama suda tako da bi me prvi policajac u Rusiji priveo zbog terorizma“, izjavio je Arinichev za Nacional.

Foto: Stipe Majić

Svoje, za državni aparat nepoćudne stavove, Arinichev je objavio na Youtube kanalu kojega, kaže, nitko ne gleda, ali i na društvenim mrežama, zbog čega je bio izvrgnut učestaloim progonima ruske policije te prisiljen napustiti zemlju.

Izvikivali su parole kojima su poručili da je Putin ubojica i ratni zločinac koji treba završiti na Haaškom sudu, kako je Aleksej Navaljni heroj koji nije umro, već je ubijen, te kako treba zaustaviti rat s Ukrajinom.

U povorci sa svijećama, cvijećem i plakatima sa fotografijama Alekseja Navaljnoga i drugih ruskih državljana koji su zbog svojih stavova ubijeni ili zatvoreni, stigli su do Spomenika žrtvama Holokausta na Glavnom kolodvoru gdje su zapalili svijeće i položili cvijeće u znak podrške snagama koje se opiru Putinovom totalitarnom režimu.

Foto: Stipe Majić

Foto: Stipe Majić

Foto: Stipe Majić

Foto: Stipe Majić

Foto: Stipe Majić

Foto: Stipe Majić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.