Zagrebački Sigurnosni forum: “Prvi izazov nakon što su talibani preuzeli vlast je novi migrantski val”

Covid 19, stanje u Afganistanu, hibridne prijetnje – sve su to sigurnosni izazovi s kojima se svijet suočava, pa tako i Hrvatska. O tim se izazovima raspravljalo na zagrebačkom Sigurnosnom forumu, jedinom takvom događaju u Europi. Stručnjaci iz 30 zemalja ponudili su analize i prognoze vezane uz aktualne prijetnje, javlja u petak HRT.

Prvi izazov nakon što su talibani preuzeli vlast – novi je migrantski val.

“Problemi i izazovi se trebaju rješavati tamo gdje nastaju, a u ovom trenutku to su Afganistan i susjedne države, kao što su Kina, Iran, Turska i Rusija, na način da pokušavaju definirati razvoj svojih i budućih interesa na tom području da spriječe prelijevanje krize na njihova područja”, rekao je Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

 

Zagrebački sigurnosni forum okupio je stručnjake iz 30 zemalja. Photo: Zagreb Security Forum 2021


Strateška sila

Europska unija sada treba, uz ekonomsku, postati i strateška sila, smatra bivši europarlamentarac.

“Treba stvoriti situaciju u kojoj sve članice, i velike i male, imaju jednaku kvalitetu osiguranja. Moramo to učiniti sami, unutar NATO-a, ali uzimajući u obzir da samo zajedno možemo ojačati NATO i prevladati manjak vjerodostojnosti koji su Amerikanci stvorili”, rekao je Elmar Brook, bivši visoki predstavnik Vijeća Europske unije za vanjske poslove.

Važno oružje u ratu – internet s pomoću kojeg je svaka strana širila svoju ideologiju. Glavna tema foruma zato su – hibridne prijetnje i lažne vijesti. Pojmovi na koje se odmahuje rukom, a zbog kojih je u našem susjedstvu došlo do destabilizacije Crne Gore, tvrdi crnogorski analitičar.

“Širenje tenzija, širenje međuetničke mržnje, koja je postaknuta trashodno putem interneta na društvenim mrežama, aktivacijom različitih fabrika trolova u Crnoj Gori, tenzije su vještački podignute do nivoa usijanja”, kaže Ljubomir Filipović, analitičar, Crna gora.

Pa nisu bezazlene. Uz djelovanje sigurnosnih službi važna je i edukacija.

“Važno je uključiti društvo kako bismo se mogli suočiti s različitim vijestima. Treba znati kako istražiti izvore, odakle dolaze, tko je autor, ima li manipulacija fotografijama, a za to je najvažnije obrazovanje”, rekao je dr. Johannes Gold, KAS Berlin.

Ali i europska mreža suradnje u kojoj bi sigurnosne i obavještajne agencije država zajednički odgovarale na izazove.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]