Zagrebačka policija u vikend akciji nadzora prometa utvrdila 563 prekršaja

Zagrebačka polcija proteklog je vikenda provela akciju pojačanog nadzora nad vozačima, pri čemu su utvrdili ukupno 563 prekršaja. Od toga su 6 prekršaja vozača s alkoholom, 282 prekršaja nepropisne brzine, 39 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te 172 ostala prekršaja.

Preventivno represivna akcija „Alkohol i droge u cestovnom prometu“ i „Brzina“ provedena je s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Rekorder s koncentacijom alkohola kod vozača zabilježen je u nedjelju oko 02:10 sati u Savskoj ulici u Ivanić Gradu. 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te nije koristio sigurnosni pojas. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 2,14 g/kg alkohola u organizmu te je isključen iz prometa.

Kod vozačica, rekorderka je 21-godišnjakinja kojoj je izmjereno 0,84/kg alkohola u organizmu. Upravljala je osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka, a kretala se kroz mjesto Sveti Ivan Zelina, Zagrebačkom ulicom u smjeru Varaždina. Zaustavljena je kod kućnog broja 64 te joj je utvrđena koncentracija od 0,84/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola.

“Prilikom provođenja akcije četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna osoba je uhićena i privedena na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirana je jedna osoba koja je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 9 vozača (19,6%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 7 mladih vozača (15,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa”, navodi policija u priopćenju.

Komentiraj