Zagreb News
Decoration icon

odustaje se

Zagreb neće imati Advent na Gornjem gradu. Nude se zamjenske lokacije, evo zašto

Autor:

16.12.2022., Zagreb - Gornji grad. Bas nas Advent. Iako je najavljeni koncert "Vatre" odgodjen veceras je mnogo ljudi posjetilo atraktivan advent na Gornjem gradu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački Gornji grad ove godine ostaje bez adventskih manifestacija. Neke od najpopularnijih lokacija – Strossmayerovo šetalište i plato Gradec – velika su gradilišta pa su u gradskoj upravi događanja i kućice koji su trebali biti ondje odlučili preseliti na tri zamjenske pozicije.

Nove lokacije

Tako će, umjesto na platou uz Klovićeve dvore, kućice biti na istočnome dijelu Trga bana Josipa Jelačića, odnosno kod Manduševca.

Prvi će se put Advent smjestiti i u novoj pješačkoj zoni Masarykove ulice, kamo će se preseliti sadržaji koji su trebali biti na istočnom dijelu Štrosa, ispod Gornjogradske gimnazije. Prigodne kućice predviđene za zapadni dio gornjogradskog šetališta bit će pak u pješačkoj zoni u Staroj Vlaškoj, kamo je Grad i prije htio smjestiti adventsku ponudu, ali nije bilo interesa zakupaca, prenosi Večernji list.

Klovićevi dvori sugerirali premještaj

Natječaj za tri gornjogradske lokacije proveden je još ljetos, no u listopadu je stiglo očitovanje Klovićevih dvora te resornog gradskog ureda za obnovu u kojem se ističe kako radovi na obnovi galerije, gimnazije i palače Hidrometeorološkog zavoda neće biti gotovi do početka Adventa pa se sugerira da se manifestacija izmjesti.

Tri određene zamjenske lokacije ocijenjene su kao najpogodnije, a propisano je i koliko se kućica na njih može postaviti.

Tri nove lokacije

Na istočni dio Jelačić-placa tako će se moći smjestiti između deset i 25 kućica za ugostiteljske sadržaje te najviše tri za prigodnu prodaju.

U novu pješačku zonu u Masarykovoj moći će se postaviti između šest i 12 kućica za hranu i piće te maksimalno tri za ostale sadržaje, a lokacija u Staroj Vlaškoj prima ih od pet do 20 za ugostitelje te najviše pet za prigodnu prodaju.

U odluci Grada propisano je i da kućice moraju biti površine do 15 četvornih metara. Svi uređaji i materijali usto trebaju biti unutar objekta, a iznimno se mogu postaviti suncobrani bijele boje te električne ili plinske grijalice, ali tako da ne ometaju prolaz vozilima hitnih, komunalnih i drugih službi.

Ovogodišnje izdanje popularnog Adventa u Zagrebu počinje 29. studenoga, a manifestacija će trajati do 7. siječnja.

Tomašević: Advent se vraća u punom sjaju, bolji nego ikad

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.