Zadarski epidemiolog tvrdi da je delta soj stigao u Hrvatsku

Autor:

02.04.2021.,Split- Zatvoren punkt za testiranje na COVID 19 u gradskoj luci.
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Pavić Šimetin dala je za dnevnik.hr naslutiti da bi država mogla nagrađivati cijepljenje protiv koronavirusa.

“Čak i polako davati nekakve posebne nagrade, bonuse za one koji se odluče za cijepljenje”, otkrila je za dnevnik Pavić Šimetin, ne precizirajući kakve bi to nagrade mogle biti.

A u ponedjeljak su se Zagrebu građani mogli cijepiti bez prethodnog naručivanja. U Bjelovar je stigao Cjepko – COVID autobus koji će građanima omogućiti cijepljenje na kućnom pragu, također bez naručivanja.

Ne procijepi li se većina stanovništva, epidemiolozi najavljuju tešku jesen. ”Moralo bi biti 70 posto cijepljenih do jeseni barem prvom dozom. Ako se to ne dogodi, praktički sigurno imamo četvrti val s delta sojem. Ako ne bude dinamika cijepljenja dovoljno brza, moram reći da po procjenama Europskog centra za kontrolu bolesti četvrti je val moguć i prije jeseni”, otkriva Pavić Šimetin.

Dalmacija strahuje od novog delta soja, s obzirom na to da bi veća zaraza mogla značiti i prekid turističke sezone. No rijetko tko o tome želi govoriti naglas.

Delta soj, kazao je zadarski epidemiolog, najvjerojatnije je stigao u Zadar. Dosad je najviše slučajeva zabilježeno u Šibensko-kninskoj županiji, taj soj prisutan je i u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a jedan slučaj zabilježen je i u Zagrebu.

Epidemiolozi, pak, poručuju da svi oni koji su cijepljeni, posebice s dvije doze, ne bi trebali strahovati od zaraze, posebno ne u onom najgorem obliku.

“Jedini izlaz u borbi protiv novog indijskog delta soja jest cijepljenje. Ne dišemo dobro kao nacija po tom pitanju, a Dalmacija debelo kaska s oko 30 posto procijepljenosti”, izvijestila je iz Zadra reporterka dnevnika.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.