Zabrinutost zbog novog mogućeg vala zaraze: U Sydneyju prvi lokalno preneseni slučaj covida-19 u više od mjesec dana

Najnaseljeniji australski grad Sydney zabilježio je prvi lokalno preneseni slučaj covida-19 u više od mjesec dana, što je u srijedu izazvalo zabrinutost zbog novog mogućeg vala zaraze.

Država New South Wales (NSW) priopćila je da nije jasno kako je neimenovani muškarac u šezdesetim godinama dobio virus, ali je kao vozač povremeno prevozio posadu inozemnih zrakoplovnih kompanija.

Iako vlasti promptno pokušavaju utvrditi izvor zaraze, NSW je upozorio da je neimenovani muškarac išao u kino i u više od desetak kafića i trgovina u istočnom predgrađu Sydneya, uključujući plažu Bondi, iako je bio potencijalno zarazan.

Prvi slučaj zaraze u mjesec dana otkriven je u New South Walesu dok se istodobno druga najnaseljenija australska država bori da suzbije klaster slučajeva covida-19.

Država Victoria u srijedu je zabilježila pet slučajeva covida-19 u protekla 24 sata, iako su svi povezani s poznatim slučajevima, no vlasti su rekle da će ublažiti ograničenja za 5 milijuna stanovnika Melbournea.

Od petka će tako svatko u Melbourneu smjeti putovati više od 25 km od svoje kuće, a maske se više neće morati nositi na otvorenom.

Melbourne je potkraj prošlog tjedna ukinuo dvotjedno strogo zatvaranje, četvrto od početka pandemije, nakon izbijanja zaraze u kojoj je od 24. svibnja zabilježeno oko 100 slučajeva.

Javna okupljanja povećat će se na 20 ljudi, a ukida se zabrana kućnih okupljanja. Teretane se mogu otvoriti širom Melbournea, ali moraju se pridržavati strogih pravila distanciranja, a djelatnici u salonima mogu raditi bez maski.

“Još uvijek nije gotovo … molim vas, nemojte se ponašati kao da apsolutno nema rizika”, rekao je glavni zdravstveni dužnosnik države Victorije Brett Sutton tijekom televizijske medijske konferencije u Melbourneu.

Promptno traženje kontakata, brza zatvaranja i stroge mjere fizičkog distanciranja pomogle su Australiji da se uspješno bori protiv prethodnih izbijanja zaraze i održi svoj broj slučajeva covida-19 na relativno niskoj razini, s nešto manje od 30.300 slučajeva i 910 smrtnih ishoda.

Victoria zadnjih devet dana ima jednoznamenkasti broj zaraženih, a druge države i teritoriji virus su učinkovito eliminirali.

Komentiraj