Zabranjeno pušenje slavi 35 godina karijere

Grupa Zabranjeno pušenje najavila je dva velika koncerta kojima će obilježiti 35 godina karijere i 35 godina od njihova debi albuma „Das Ist Walter“. Prvi koncert održat će 18. listopada u Splitu u dvorani Gripe i dan kasnije, 19. listopada, u Domu sportova u Zagrebu.  

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje automatski poslalo u u zvijezde. Album je naziv dobio po poznatoj rečenici iz filma “Valter brani Sarajevo”, a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. Iako je na početku objavljen u maloj nakladi, na kraju je prodan u rekordnih 100 000 primjeraka, što je premašilo očekivanja početne naklade za čak 30 puta. Iste godine bend je krenuo na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji te ubrzo postao najveća rock atrakcija.

U suradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su periodu pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički, urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su djelovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturološke čahure nije bio po volji rigidnog režima pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog ustroja te neprešutnim dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni „na led“. Značaj bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji zbog čije su podrške ponovno nastavili nizati karijerne uspjehe.

 

U 35 godina dugoj karijeri objavili su 11 studijskih albuma, tri kompilacije najvećih hitova i dva albuma snimljena uživo.

Komentiraj