Za vikend u Hrvatskoj 190 novozaraženih, jutros prijavljeno pedesetak novooboljelih

 

U nedjelju je u Hrvatskoj zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva je 1117, među njima su 132 osobe koje su na bolničkom liječenju te tri osobe na respiratoru. Tijekom vikenda u Hrvatskoj je zabilježeno 190 slučajeva.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno su zabilježene 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba. Do jučer je ukupno testirana 93.571 osoba.

Tijek događaja:

13:00 Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba.

12:45 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednom muškarcu srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj, te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik.

12:15 Požeško-slavonska županija ima jednu novooboljelu osobu. Trenutno je na području te županije 71 aktivan slučaj. U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 415 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, izvijestio je lokalni stožer.

11:50 Na području Šibensko-kninske županije nema novih oboljelih u posljednja 24 sata. Od jučer su testirali svega 12 uzoraka.

S današnjim danom broj oboljelih na njihovom području i dalje je 29, od kojih se dvoje liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 116 osoba, od kojih je 115 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom.

11:35 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba.U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 125, dok je 75 aktivnih slučajeva. Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi 495 osoba.

11:30 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o istom broju što znači da u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 62 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 136 osoba, a 8 ih je preminulo.

11:10 “Tijekom vikenda 67 pozitivnih u Zagrebu, u nedjelju samo 12. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja, izvijestio je na konferenciji za novinare Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo.

U petak je u zagrebačkom rodilištu rodila još jedna trudnica pozitivna na koronavirus, što je treći takav porod u Hrvatskoj.

Tri djelatnice doma za starije su pozitivne, potvrdila je pročelnica Ureda za socijelnu zaštitu Romana Galić te je dodala da djelatnice nisu imale simptome do srijede navečer. “Tada ih je osjetila jedna djelatnica, nakon čega nije dolazila na posao. Poduzete su sve mjere, uzeti su svi kontakti i svi korisnici i djelatnici koji su došli u kontakt su u samoizolaciji. Dosad je testirano 20 korisnika i djelatnika”, rekla je Galić.

Zasad ne znaju gdje su se osobe zarazile. “Jedino su se duže zadržale na biračkim mjestima, duže od 15-20 minuta”, rekla je Galić.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je trend od petka do danas dobar. U petak 34, u subotu 24, a u nedjelju 12 novih. “Ako nastavimo taj trend, daj Bog da dođemo do nule”, rekao je Bandić.

11:00 U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 13 novooboljelih osoba. U posljednja 14 sata obrađeno je 157 testova.

Uz 13 novooboljelih osoba pozitivan je i jedan državljanin Republike Austrije. Među novooboljelima je sedam osoba jz Splita, 1 osoba iz Kaštela, 1 osoba iz Solina, 2 osobe iz Trogira, 1 osoba iz Gradca i 1 osoba iz Trilja. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se 3 osobe epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 581 osoba, a četiri se nalaze na bolničkom liječenju u KBC u Split.

10:45 U Međimurskoj županiji 21. dan nema novooboljelih osoba, izvijestio je lokalni stožer

10:35 Stožer Osječko-baranjske županije je izvijestio da su tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek obrađena su 104 uzorka od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Riječ je o po dvije osobe iz Našica i Drenja te po jedna iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptanovaca.

Njihovi su kontakti stavljeni u samoizolaciju pa se trenutno u samoizolaciji nalaze 553 osobe, od kojih je 13 novih. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

10:10 Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije izvjestio je da peti dan za redom nema novih slučajeva koronavirusa. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je osam aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata testirano je 11 osoba, od čega je dosad pristiglo devet negativnih rezultata. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 723 osobe.

09:50 U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

09:30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 11 novopozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Ivankova, 4 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Đeletovaca i jedna iz Vinkovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 118, od kojih su 43 osobe izliječene. Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane. Među oboljelima su i dvije medicinske sestre/tehničar.

U protekla 24 sata testirane su 33 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3146. U samoizolaciji na području županije nalazi se 336 osoba. Među njima je i 40 zdravstvenih radnika od čega osam liječnika i 27 medicinskih sestara/tehničara.

09:20 Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 6 bolesnika. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 96 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 465 osoba. Od početka pojave zaraze iz samoizolacije su izašle 4204 osobe.

09:00 Iz Stožera civilne zaštitte Istarske županije javljaju kako nemaju novooboljelih.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni. Nema novooboljelih. Od toga, 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, su svi negativni. Trenutno je u mjerama samoizolacije 212 osoba”, izvijestili su.

08:50 Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi u 14 sati trebao održati konferenciju za novinare. Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, ranije je rekao da će na današnjoj pressici objasniti detalje oko novih mjera.

08:45 Od danas se uvodi mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Komentiraj