Xiaomi predstavio robotskog psa, korisnike misle privući pristupačnom cijenom

Kineski tehnološki gigant Xiaomi predstavio je robotskog psa ‘Cyberdog’.

Riječ je o eksperimentalnom robotu koji pruža brojne mogućnosti, a predstavlja najnoviji primjer kako kompanije prihvaćaju formu robota s četiri noge.

Najpoznatiji robot ovog tipa je Spot, koji je napravila američka kompanija Boston Dynamics. Spot je u prodaji od prošle godine po cijeni od 74.500 dolara, a može se koristiti u različite svrhe – od provjere opasnih mina, do pomaganja doktorima da obavljaju posao s pacijentima na daljinu. Također, testirale su ga policija i vojska, ali ne kao oružje.

Tvrtka Xiaomi u početku će proizvesti samo tisuću primjeraka Cyberdoga, a nadaju se da bi fanove, inženjere i entuzijaste robotike mogla privući cijena od 1540 dolara.

Cyberdog reagira na glasovne naredbe i slijedi vlasnika poput pravog psa, piše Techcrunch. Kreće se brzinom do 3,2 m/s, a težak je 3 kilograma. Pokreće ga Nvidijina Jetson Xavier AI platforma te je opremljen nizom kamera i senzora. Oni uključuju senzore za dodir, GPS modul, ultraširoka fisheye leće, Intelovu RealSense D450 kameru i druge komponente koje mu omogućavaju poluautonomno kretanje.

“CyberDog može analizirati svoju okolinu u realnom vremenu, kreirati navigacijske mape, odrediti destinaciju i izbjegavati prepreke. Može pratiti položaj i prepoznati lice čovjeka te ga slijediti i izbjegavati prepreke. Odgovara na glasovne komande i instrukcije, a može se kontrolirati i putem aplikacije na smartphoneu”, navode iz Xiaomija.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]