WOMEN IN ADRIA Vlada poručuje poduzetnicama “Ili rađajte ili radite!”

Autor:

Zagreb: Dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama za 2018. godinu 06.11.2018., Algebra Lab, Zagreb - Mreza poduzetnica i poslovnih zena Women in Adria dodjelila nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama. Ivana Matic. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je Vada RH Saboru na drugo čitanje uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima  mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria poručila je da su izmjene toga zakona pogubne za mlade poduzetnice. Izmjenama se, naime,  predviđa udvostručenje troškova poduzetnicima prijavljenim na pola radnog vremena što će, navodi se u priopćenju mreže Women in Adria, posebno pogoditi mlade žene, poduzetnice.

„Obvezivanjem svih hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, nova je antipoduzetnička mjera Vlade RH . Posebno će to pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale za vlastiti kruh, a koje su prijavljene na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje. Pojednostavljeno, ovo je poruka Vlade mladim poduzetnicama: „Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne idu zajedno“, objašnjava Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

U priopćenju podsjećaju da je prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina i da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u pismu Ministarstvu financija istaknula kako bi učinkovita demografska politika, a koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova te nikako ne bi trebala biti na štetu žena.

„Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji”, navela je pravobraniteljica Ljubičić i podsjetila  Ministarstvo na Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014-2020.

Mreža Women in Adria na štetnost izmjena i dopuna Zakona o doprinosima za žensko poduzetništvo ukazala je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću te saborskim zastupnicima.

Sluha za to jedino je imala zastupnica Kluba MOST-a nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić. Na žalost poduzetnika početnika njezin prijedlog da se razmotri oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa na punu osnovicu, među ostalim i ženama poduzetnicama koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta,  nije prihvaćen.

Mreža Women in Adria zato se nada da se za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u Saboru neće dići dovoljno ruku. U suprotnom scenariju, ističe Ivana Matić, mnoga će mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu, a poduzetnici se prijaviti na burzu, pa postati teret državi.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.