Wolverhampton, Lille i Basaksehir kažnjeni zbog kršenja financijskog fair playja

Autor:

Engleski, francuski i turski prvoligaš, Wolverhampton, Lille i Istanbul Basaksehir, novi su kažnjenici od strane UEFA-e zbog kršenja financijskog fair playja za sezonu 2019./20.

Wolverhampton je aktualni sudionik četvrtfinala Europske lige, a s UEFA-om se nagodio jer su imali deficit veći od 30 milijuna eura. Zbog toga će u iduće dvije sezone ukoliko se kvalificiraju za europska natjecanja moći prijaviti 23 umjesto 25 nogometaša, a uz to su se obvezali platiti novčanu kaznu od 200.000 eura koja ovisno o neispunjavanju preuzetih obveza može narasti i do 600.000 eura. Do konca sezone koja završava 2022. godine su također dužni imati ujednačene financijske rezultate kad je u pitanju razdoblje od tri godine.

Lille je pak u zadnje tri sezone ukupno gledajući također napravio gubitak veći od 30 milijuna eura, a samo u 2018. godini je poslovao s gubitkom od 100 milijuna eura. Zbog toga su se nagodili s UEFA-om na način da do konca sezone 2023./24. moraju poravnati svoje prihode i rashode. Francuski klub će idućih sezona od nagrada izborenih u europskim natjecanjima plaćati 9 milijuna eura po sezoni, a ukoliko prije sezone 2023./24. postignu uravnoteženi proračun kazna će im biti smanjena na 3 milijuna eura. Obvezali su se i da u sezoni 2020./21. neće imati gubitak veći od 20 milijuna eura, a u sezoni 2021./22. od 10 milijuna eura. Iduće dvije sezone, ukoliko izbore europska natjecanja, će moći registrirati 22 odnosno 23 igrača umjesto uobičajenih 25, a uz to ukoliko ne budu smanjili deficit u predviđene gabarite tijekom iduće dvije sezone neće smijeti dodavati nove igrače na A listu za europska natjecanja.

Novi turski prvak Istanbul Basaksehir se nagodio na način da se obvezao u 2020. godini ostvariti maksimalni gubitak u poslovanju od 10 milijuna eura, dok bi u sezonama 2020./21. i 2021./22. ne bi trebali poslovati s gubitkom. Do konca sezone 2023./24. im pak prihodi i rashodi gledano za tri prethodne natjecateljske sezone također moraju biti u skladu s pravilima financijskog fair playja. Za iduće dvije godine Basaksehir ima ograničene rashode za plaće zaposlenika, a definirani su i maksimalni troškovi financiranja kao i neto rezultat koji trebaju ostvariti iz transfernih aktivnosti. Obvezali su se i platiti novčani iznos od 300.000 eura koji može narasti do maksimalno 1,5 milijuna eura. Također u dvije iduće sezone mogu registrirati 22 i 23 igrača umjesto predviđenih 25, a ukoliko ne budu ispunjavali dogovorene obveze neće moći dodavati nove igrače na listu. Ova kazna će se odnositi i na iduće dvije sezone ukoliko ne budu ispunjavali obveze utvrđene nagodbom.

UEFA je također utvrdila da su Galatasaray, Kairat i Maccabi Tel Aviv za sezonu 2019./20. ispunili svoje obveze iz prethodno sklopljenih nagodbi, a u istom režimu ostaju i za novu sezonu. CFR Cluj je pak ispunio sve obveze iz nagodbe koju je sklopio 2019. godine pa više nije pod nadzorom, a Porto je samo djelomično uspio ostvariti ciljeve iz dogovora tako da će mu se smanjiti i ograničiti prijava igrača i za sljedeću sezonu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.