epa

WEBER “Europi prijete Putin, Trump, Kina i populisti”

Europski izbori 2019. bit će “odlučujući za budućnost Europe”, kojoj iznutra prijete populisti željni oživjeti nacionalizam, ocijenio je u nedjelju u intervjuu za tisak njemački kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber.

“Europski izbori odlučujući su za budućnost Europe kojoj trenutačno prijete Vladimir Putin, Donald Trump i Kina, a iznutra joj prijete populisti koji žele uništiti ideju solidarnosti i oživjeti nacionalizam”, rekao je Manfred Weber u razgovoru za grčki list Kathimerini.

Šef desnice EPP (Europska pučka stranka) u Europskom parlamentu i saveznik Angele Merkel, Manfred Weber je prvi u svojoj stranci najavio kandidaturu za predsjedništvo Europske komisije. U pogledu migracijske politike, Weber je jako opasnom ocijenio nesposobnost europskih čelnika da pronađu rješenje, a to jača euroskeptike.

Weber se zauzima za obveznu europsku kvotu i stvarnu solidarnost u raspodjeli migranata. Manfred Weber zagovara fleksibilnu solidarnost, kao prvi korak izlaska iz slijepe ulice. Fleksibilna solidarnost je obveza za neke zemlje koje odbijaju primiti migrante na svom teritoriju, da financijski i tehničkim sredstvima podrže rješenje.

Kad je riječ o Grčkoj, Weber je pozvao tu članicu Europske unije da popravi uvjete u kojima su smješteni migranti te izbjeglica u kampovima na otocima Egejskog mora. “Grčka prima dovoljno europskog novaca za upravljanjem migrantskom krizom”, naglasio je Weber.

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također su pozvali na poboljšanje uvjeta u izbjegličkom logoru Moria na Lebzosu, gdje su uvjeti alarmantni zbog nastavka priljeva migranata.

Komentiraj