Wall Street već peti dan svojim padom vuče ostale svjetske burze niže. Nafta nadoknađuje cijenu

Autor:

epa10344306 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 02 December 2022. The Dow Jones industrial average was down over 200 points in early trading as investors reacted to the US government’s monthly job report.  EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen na 33.597 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,19 posto, na 3.933 boda, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 10.958 bodova.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Na to su posljednjih dana upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

U listopadu i studenome S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto, smanjivši gubitke od početka godine, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke na sjednici idućega tjedna podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, prema nekoliko posljednjih gospodarskih pokazatelja, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

„Ovo je razdoblje prilične nesigurnosti dok ulagači pokušavaju dokučiti što je važnije. Očekuje se usporavanje tempa povećanja kamata, no neki gospodarski pokazatelji ne idu tome u prilog. Tržište pokušava naći ravnotežu između prednjih i stražnjih vjetrova i to izaziva konfuziju”, objašnjava Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 posto, na 14.261 bod, a pariški CAC 0,41 posto, na 6.660 bodova.

Većina azijskih burza u padu

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Hong Kongu snažno porasle, zahvaljujući najavama o daljnjem popuštanju restriktivnih covid mjera u tom gradu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,9 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle 2,5 posto.

Snažan rast Hang Seng indeksa uslijedio je nakon napisa u medijima da vlasti tog grada razmatraju daljnje popuštanje restriktivnih covid mjera.

Europske burze u padu

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer ulagače zabrinjava pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu pet dana zaredom i mogućnost recesije u američkom gospodarstvu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, oslabivši peti dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,23 posto, na 7.470 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,03 posto, na 14.256 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 6.657 bodova.

Dolar oslabio, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 137,05 na 136,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0505 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0465 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon tri dana pada. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,80 posto, na 77,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,96 posto, na 72,70 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.