Wall Street porasao nakon izvještaja o BDP-u. Azijske burze na najvišoj razini unazad devet mjeseci

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli jer je izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a podržalo nade ulagača da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 33.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,10 posto, na 4.060 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 11.512 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se američko gospodarstvo ‘mekano prizemljiti’ i tako izbjeći recesiju.

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao 2,9 posto na anualiziranoj razini, blago iznad očekivanja analitičara, unatoč lanjskom agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke.

Pritom su inflacijski pritisci popustili, dok je tržište rada i dalje solidno čvrsto, premda je potražnja ponešto oslabila.

To je, kaže David Carter, direktor u JPMorgan Private Bank, mač s dvije oštrice jer bi Fed mogao zadržati ključne kamate na restriktivnim razinama dulje vrijeme.

„U novim gospodarskim izvješćima ima ponešto za svakoga: za sanjare koji smatraju da se gospodarstvo dovoljno usporilo da bi Fed mogao zastati, ali i pesimiste koji smatraju da je rast još presnažan da bi Fed odstupio. Nada nije investicijska strategija, a ekonomske činjenice mogle bi uskoro pritisnuti tržište”, kaže David Carter.

Ulagači se nadaju da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, nadaju se da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Izvješća je dosad objavilo više od četvrtine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je oko 67 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 7.761 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 15.132 boda, a pariški CAC 0,74 posto, na 7.095 bodova.

Azijske burze na najvišoj razini unazad zadnjih devet mjeseci

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle šesti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u devet mjeseci, jer se ulagači nadaju da će najveća svjetska gospodarstva izbjeći recesiju.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, ojačao je 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u devet mjeseci.

Nakon što je prošle godine pao gotovo 20 posto, MSCI na putu je dobitaka peti tjedan zaredom, a od početka godine porastao je gotovo 11 posto, pa bi mu ovo mogao biti najbolji siječanj u povijesti.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,7 posto. U Šangaju se zbog praznika i dalje ne radi.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje nizu ovotjednih izvješća koja bude nadu da bi američko i gospodarstvo eurozone moglo izbjeći recesiju.

Tako azijske burze prate jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0,61 posto, dok je S&P 500 porastao 1,1, a Nasdaq indeks 1,76 posto.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se američko gospodarstvo ‘mekano prizemljiti’ i tako izbjeći recesiju.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,53 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 129,20 na 129,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0895 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0920 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,41 posto, na 87,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,42 posto, na 81,35 dolara.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]