Wall Street pao drugi dan zaredom. Azijske burze lagano porasle uz oprez

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će zbog snažnog tržišta rada američka središnja banka povećati ključne kamate na više razine nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 33.890 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 posto, na 4.111 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 11.887 bodova.

Cijene dionica pale su drugi trgovinski dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom snažnijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata američke središnje banke.

Još polovicom prošloga tjedna ulagači su se nadali da će Fed usporiti tempo povećanja kamata i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

No, procjene su se promijenile. Tako se sada na tržištu novca očekuje da će Fed i ubuduće povećavati kamate za po 0,25 postotnih bodova i da bi konačna kamata mogla dosegnuti 5,1 posto do srpnja.

„Nakon izvješća o snažnom zapošljavanju, ulagači moraju ponovno procijeniti kakvi su izgledi u vezi gospodarstva i kamata Feda”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

Stoga ulagači čekaju što će idućih dana poručiti dužnosnici Feda, uključujući i predsjednika središnje banke Jeromea Powella koji će održati govor na jednom skupu u utorak.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Premda većina njih izvješćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju pale 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 posto, na 7.836 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,84 posto, na 15.345 bodova, a pariški CAC 1,34 posto, na 7.137 bodova.

Azijske burze lagano porasle

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno jer središnje banke i dalje povećavaju kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer pao više od 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a pale su, 0,4 posto, i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Blagi rast većine indeksa uglavnom se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije jer nema nikakvih novih vijesti koje bi podržale rast tržišta.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale jer je tamošnja središnja banka ponovno povećala kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Posljednjih tjedana tržišta je podržavala nada da će zbog popuštanja inflacijskih pritisaka središnje banke završiti ciklusa povećanja kamata. No, borba s inflacijom nije lagana.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 131,75 na 132,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0740 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0795 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,99 posto, na 81,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,05 posto, na 74,90 dolara.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]