Wall Street djelomično pao, azijske burze trguju oprezno, euro na najvišoj razini prema dolaru

Autor:

epa10571928 A general view of the floor in Madrid's Stock Exchange headquarters in Madrid, Spain, 14 April 2023. Spanish main index Ibex 35 has slightly rosen shortly after the opening of the session by 0.15 per cent to 9,323.80 points, yet expecting the results of US banks, which are to be known later on the day.  EPA/ANA BORNAY

EPA/ANA BORNAY

Na Wall Streetu su srijedu Dow Jones i S&P 500 pali drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Amazon.

Dow Jones skliznuo je 0,68 posto, na 33.301 bod, a S&P 500 0,38 posto, na 4.055 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,47 posto, na 11.854 boda.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, jučer su porasle cijene dionica samo u tehnološkom, a taj je sektor zaslužan i za rast Nasdaq indeksa.

Pritom je najviše skočila cijena dionice Microsofta, više od 7 posto, nakon što je taj softverski div izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Snažne rezultate ostvario je u proteklom tromjesečju i Amazon.com, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva porasla više od 2 posto.

I većina ostalih kompanija ostvarila je solidne rezultate.

Od oko 160 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća, njih gotovo 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja nisu baš blistava. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 3 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Među najvećim gubitnicama jučer se ponovno, drugi dan zaredom, našla dionica First Republica, s padom cijene za gotovo 30 posto, na rekordno nisku razinu.

Dan prije ta je regionalna banka izvijestila da su njezini depoziti u prvom tromjesečju pali za 40 posto, što je posljedica povlačenja depozita iz regionalnih i lokalnih banaka u ožujku, kada je građane zabrinula propast dvije banke.

„Tržište pokušava dokučiti kakva je situacija u gospodarstvu i kompanijama. Danas je bilo nekoliko dobrih poslovnih izvješća, no to nije dovoljno da bi učvrstilo smjer tržišta. Čekamo nova poslovna izvješća, vijesti o inflaciji i sjednicu Feda idućega tjedna”, kaže Lisa Erickson, direktorica u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Premda se inflacija i rast gospodarstva usporavaju, smatra se da to nije dovoljno da bi američka središnja banka završila ciklus povećanja kamata.

Stoga se na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed na sjednici idućega tjedna povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 7.852 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 15.795 bodova, a pariški CAC 0,86 posto, na 7.466 bodova.

 

Azijske burze pale su i u četvrtak, jer problemi s američkom regionalnom bankom First Republic nastavljaju brinuti investitore, a nervozni su i uoči objave podatka o američkom BDP-u, strahujući od negativnih iznenađenja, pa u takvim uvjetima slabi i tečaj dolara prema euru.

MSCI indeks azijskih burzi bio je u 6,00 sati u minusu 0,3 posto, dok je japanski Nikkei indeks oslabio 0,4 posto.

Euro oko najviše razine prema dolaru u zadnjih godinu dana

Na deviznim tržištima tečaj eura kreće se oko najviše razine prema dolaru u zadnjih godinu dana, jer se investitorima čini da je europsko gospodarstvo mnogo otpornije na širenje rizika u bankarskom sustavu od američkog, a brine ih i mogućnost od recesije u SAD-u.

Uslijed toga, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta spustio se 0,4 posto, na 101,4 bodova. Tijekom srijede dotaknuo je i 101 bodova, najnižu rzainu u zadnja dva tjedna.

Tečaj eura, pak, kreće se oko najviše razine prema dolaru u zadnjih godinu dana od 1,104 dolara, poskupjevši 0,6 posto u odnosu na dan ranije, dok investitori špekuliraju da bi gospodarski izgledi Europe mogli biti dobri nakon što je Njemačka jučer podigla procjenu svog ovogodišnjeg rasta s 0,2 na 0,4 posto.

Na naftnim tržištima, cijena barela čini se da se stabilizirala, nakon što je potonula više od četiri posto. Barel Brenta u Londonsu poskupio je jutros 0,5 posto, na 78,09 dolara, a WTI-ja na američkom za 0,3 posto, na 74,5 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.