Walesa poziva na prosvjede protiv reforme pravosuđa u Poljskoj

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa u subotu je podržao održavanje masovnih prosvjeda u slučaju da vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastavi sa svojom reformom pravosuđa koja izaziva proturječja u zemlji ali i van granica Poljske.

“Uništavanje neovisnog sudstva se nikako ne može dopustiti. Dovoljno je bilo ustupaka”, poručio je u Twitteru dobintik Nobelove nagarde i nekadašnji čelnik sindikata Solidarnost.

Walesa je pozvao na “prosvjednu povorku više od miijuna ljudi prema Varšavi” i najavio da će joj biti na čelu.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a, je pak u razgovoru za poljsku novinsku agenciju PAP branio planove za provedbu reforme.

“Nadam se da će ovaj projekt zaustaviti uništenje našeg pravosudnog sustava”, rekao je Kaczynski. On je rekao da događaji posljednjih tjedana podsjećaju na “anarhiju”.

Poljski Vrhovni sud početkom prosinca presudio da se novo stegovno tijelo koje je ustanovio PiS ne može kvalificirati kao sud. Predsjednik najvišeg poljskog suda  pozvao je suce u tom tijelu da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka.

U četvrtak je PiS odgovorio podnoseći amandman koji kaže da suci mogu biti podvrgnuti stegovnim mjerama ukoliko dovedu u pitanje sudska imenovanja.

Po predloženom zakonu sucima se više ne bi dopuštale aktivnosti u politici, a kazna za takvo političko djelovanje bilo bi degradiranje pa i otkaz.

Optužbe da vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) potkopava pravosudnu neovisnost zadnjih godina dominiraju političkim raspravama u zemlji i zbog njih se poljska vlada spori s Bruxellesom.

Europska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka zbog PiS-ovih reformi i slučaj uputila na Europski sud pravde.

To najviše sudsko tijelo Europske unije u studenom je presudilo da je Poljska prekršila europsko pravo snižavanjem dobi za umirovljenje sudaca i uvođenjem različite dobi za umirovljenje ženskih i muških sudaca.

Komentiraj