Wagner na odmoru do kolovoza. Poljska raspoređuje 1.000 vojnika uz Bjelorusiju. Zaharova osuđuje SAD

Autor:

epa10713851 Men pose in front of the PMC (Private Military Company) Wagner Center building in St. Petersburg, Russia, 27 June 2023. According to the Belarussian state news agency Belta, President Lukashenko confirmed that the founder of the private military company (PMC) Wagner Group Yevgeny Progozhin, is in the country and that "Belarus will benefit from the group's fighters' experience. On 24 June, counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions after (PMC) Wagner Group Chief Prigozhin claimed that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia's defense chiefs. Belarusian President Lukashenko, a close ally of Putin, negotiated a deal with Wagner chief Prigozhin to stop the movement of the group's fighters across Russia. Prigozhin announced that Wagner fighters were turning their columns around and going back in the other direction, returning to their field camps.  EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

Zapovjednik paravojne formacije Wagner izjavio je kako se grupa sprema na prelazak u Bjelorusiju što je u skladu s dogovorom koji su postigli s ruskim vlastima.

Prema riječima zapovjednika koji se bori pod imenom “Lotus”, pripadnici Wagnera se nalaze na odmoru do kolovoza, nakon čega će se preseliti na područje Bjelorusije.

“Moramo pripremiti baze, kampove za obuku, koordinirati s lokalnim vlastima i administracijama, organizirati interakciju s bjeloruskim agencijama za provođenje zakona te pripremiti logistiku”, rekao je zapovjednik, prenosi Reuters.

Komentirajući činjenicu da ruski mediji negativno govore o Prigožinu, a posebice nakon pobune koja se dogodila krajem lipnja, zapovjednik je naveo kako je to pokušaj ruskog vojnog vrha da naruši odnose između šefa Wagnera i njegovih vojnika.

“Pokušaj će propasti jer je sam Prigožin napravio i oblikovao Wagner kada nismo bili ni potrebni državi”, poručio je.

Poljska raspoređuje više od 1.000 vojnika u blizini granice sa Bjelorusijom

Poljsko ministarstvo obrane započelo je prebacivanje više od 1.000 vojnika na istok zemlje, nedaleko od granice sa Bjelorusijom.

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da pripadnicima ruske privatne vojne kompanije Wagner pruži mogućnost preseljenja u Bjelorusiju izazvala je bojazan među istočnim članicama NATO-a da bi njihova prisutnost mogla izazvati veću nestabilnost u regiji.

Ministar obrane Poljske Mariusz Blaszczak rekao je da je više od 1.000 vojnika i skoro 200 jedinica s opremom iz 12. i 17. mehanizirane brigade počelo s prebacivanjem na istok države.

Osim napete situacije koja se odnosi na dolazak Wagnera u Bjelorusiju, poljsko-bjeloruska granica ojačana je i zbog velikog broja migranata koji ovim putem pokušavaju ući na područje Europske unije. Prema podacima poljske granične policije, u prethodnim tjednima više od 200 ljudi porijeklom iz Maroka, Indije i Etiopije pokušalo je ilegalno prijeći granicu.

Zaharova osuđuje SAD

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je američku vladu zbog namjere da Ukrajini pošalje kazetne bombe.

Zaharova je podsjetila na ranije priopćenje Bijele kuće da je upotreba kazetne bombe “ratni zločin”. Ona je u postu na društvenim mrežama navela da je bivša glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki 28. veljače 2022. koristila izraze “korištenje kazetnih bombi je ratni zločin“.

Dodala je da je samo godinu i pol kasnije američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio na konferenciji za novinare u Bijeloj kući namjeru da SAD pošalje kazetne bombe u Ukrajinu, piše Avaz.

Prigožin prekinuo šutnju, uputio zlokobnu poruku: “Vidjet ćete naše pobjede na frontu…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.