Vuk Vuković: “Istraga se treba proširiti. Nadam se da ovo neće stati na tih par ljudi, oni su pješadija”

Autor:

03.10.2019., Bjelovar - Odrzana konferencija Digitalna poslovna Hrvatska koju su organizirali Vecernji list i Poslovni dnevnik. Nakon pozdravnih govora odrzana panel diskusija. Sudjelovali su, Vuk Vukovic,rPhoto:Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Ekonomist Vuk Vuković u utorak je na N1 Televiziji komentirao pljačku Ine i upravljanje javnim tvrtkama.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da ‘ne zna kako je Upravi sve to moglo promaknuti’. “Mislim da ne bi smjelo, ako je, onda je to pokazatelj katastrofalnog upravljanja kompanijom. Sama činjenica da jedna osoba ima pravo potpisivanja do 20 milijuna eura bez ikakve kontrole je katastrofalna”, rekao je Vuković i istaknuo da to inače nije uobičajeno.

“Ako ste predsjednik ili član uprave i odgovarate za nekog ispod vas, nema šanse da dopustite nekom toliku količinu kontrole bez da vi, koji morate odgovarati kazneno za to, nemate kontrolu”, istaknuo je i dodao da u ovom slučaju apsolutno postoji odgovornost Uprave Ine. “Uvijek je uprava odgovorna za sve što se dogodi unutra. Ovo nije priča samo o smjeni nego o odgovornosti uprave”, objasnio je za N1.

“Ako je istina da je jednoj osobi dano da potpisuje ugovore od 20 milijuna kuna, dana tolika kontrola, onda je jasno da je taj mehanizam napravljen za ovakvo nešto, za pljačku”, naglasio je i dodao da je Uprava i po samom statutu odgovorna.

Upitan ima li ikakve odgovornosti na članovima Nadzornog odbora, odgovorio je: “NO isto donekle ima odgovornost, ali oni nemaju uvide u pojedinačna poslovanja. Ali, ipak je na upravi da postavlja mehanizme i pravila igre po kojima stvari moraju funkcionirati”.

I ovaj slučaj, naglasio je ekonomist, pokazuje da mehanizmi kontrole ne postoje. “Ovaj slučaj je izašao samo jer je bankama upalio alarm, koji su to prijavili Uredu za sprječavanje pranja novca, ali pitanje je koliko je toga prošlo da mi o tome nemamo pojma”, dodao je.

Istaknuo je da mito i korupcija utječu na sve nas. “Zašto plaćamo tolike cijene energenata, plin, struju, naftu, do koje razine nama to narušava kupovnu moć, sve zbog korupcije i klijentelizma. To nam uništava i gospodarstvo i kupovnu moć i bili bi puno bogatiji da toga nemamo”, tvrdi.

Poručio je da postoji politička odgovornost: “Apsolutno, to je firma koja nam je strateški interes. Ako je to firma koja je toliko delikatna tema, defintivno postoji politička odgovornost – tko je postavljao članove uprave i na koji su načini procesi unutra postavljeni”, rekao je, podsjećajući da je Ina rušila Vlade i političare te da je hrvatska javnost posebno osjetljiva na temu Ine.

Vuković je poručio da se istraga treba proširiti. “Nadam se da ovo neće stati na tih par ljudi, oni su pješadija”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.