VUJČIĆ: “Europska središnja banka od jeseni preuzima nadzor nad hrvatskim bankama”

Europska središnja banka (ECB) od jeseni preuzima nadzor nad hrvatskim bankama, što de facto znači da će Hrvatska od tada postati članicom europske bankovne unije, kazao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, koja je održana šesti put, i tri dana nakon što je Hrvatska postala članicom europskog tečajnog mehanizma.

HRT je izvijestio kako će vlada i monetarne vlasti “od jeseni početi raditi na akcijskom planu zamjene kuna eurima”.

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić istakli su kako je “i dalje važno raditi na održavanju stabilnosti cijena i tečaja, kao i da se ponovno počnu provoditi kriteriji Maastrichta o smanjenju deficita i i javnog duga”, koji su zbog koronakrize “ove godine svi stavljeni na čekanje”.

U Vladi se nadaju da će se nastaviti smanjivanje javnog duga i deficita nakon što se pokrene gospodarstvo. Vlada ističe kako je važna poruka da Hrvatska ispunjava kriterije koje si zadaje. “Mislim da smo ovaj cilj ispunili u roku koji smo i sami sebi zadali prije otprilike godinu dana, da ostvarimo ovaj cilj koji je važan za naš položaj, pa i našu reputaciju na ekonomskom i financijskom planu, i globalno i europski. Važan je za naš kreditni rejting, za investicije, za stabilnost naših financija”, kazao je premijer Plenković.

Ali, ministar Marić upozorio je da se “ništa se neće dogoditi preko noći”. “Minimalno dvije godine provest ćemo u deviznom tečajnom mehanizmu II, a nakon toga očekujemo, naravno po ispunjavanju svih tih kriterija, i formalno uvođenje eura”, poručio je Marić.

Komentiraj