Vujčić: ECB može i ranije djelovati ako inflacija neočekivano uspori

Autor:

11.01.2024., Zagreb - Na Ekonomskom fakultetu odrzana je jednodnevna konferencija "Financijska akademija", projekt Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta. predsjednik Hrvatske narodne banke Boris Vujcic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Inflacija u eurozoni kreće se prema očekivanjima, što zahtijeva strpljenje sa smanjenjem stopa, ali kreatori monetarne politike mogli bi brzo djelovati ako rast cijena neočekivano uspori u nadolazećim mjesecima, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić za Market News (MNI), a prenosi Reuters.

ECB predviđa da će inflacija u eurozoni oscilirati u rasponu od 2,5 do 3 posto veći dio ove godine, a kreatori monetarne politike su poručili da bi svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa prije objavljivanja ključnih podataka o plaćama u prvom tromjesečju u svibnju bio preuranjen.

“Ako vidimo brži pad inflacije nego što predviđamo… onda, naravno, možemo krenuti i ranije, nije isključeno”, rekao je Vujčić, koji sjedi u upravnom vijeću ECB-a. “Svakako ćemo htjeti vidjeti pregovore o plaćama u prvom tromjesečju, kakve će se plaće dogovoriti”, rekao je Vujčić, pozivajući se na podatke koji se objavljuju u svibnju.

Vujčić je dodao da su najnoviji podaci o inflaciji objavljeni prošlog tjedna u skladu s projekcijama ECB-a i smatra da su rizici za izglede uravnoteženi. Podsjetimo, inflacija u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu lani dosegnula je 2,9 posto na godišnjoj razini, ubrzavši s mjesec dana ranije zabilježenih 2,4 posto, izvijestio je Eurostat. Istodobno, u Hrvatskoj je iznosila 5,4 posto na godišnjoj razini.

Ljubo Jurčić: “Povećanje kamata Europske središnje banke je predstava za javnost”

Ipak, Vujčić smatra da će sastanak ECB-a u ožujku biti važan, jer će do tada kreatori politika imati mnogo novih podataka, nove ekonomske projekcije i također će imati većinu dogovora o plaćama za prvo tromjesečje.

Tržišta sada procjenjuju da će do kraja godine kamatne stope u eurozoni biti ukupno smanjene za 143 bazna boda, a prvo smanjenje bit će u ožujku ili travnju, nakon čega će uslijediti sniženja od najviše 25 baznih bodova, na većini, ako ne i na svim zasjedanjima ECB-a ove godine. Ova procjena donekle se razlikuje od razmišljanja ECB-a, ali Vujčić je istaknuo da nije previše zabrinut zbog te razlike.

Inače, ECB je u srpnju prošle godine pokrenuo ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdao inflaciju, podigavši kamatne stope do rujna lani za 4,5 postotnih bodova. Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja trenutno iznosi 4,50 posto, za prekonoćne kredite 4,75 posto, a ona na prekonoćne depozite četiri posto.

OZNAKE: HNB, Boris Vujčić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.